Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Almere - Centrum Weerwater
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Almere Centrum Weerwater: van Floriade-terrein naar groene woonwijk


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het gebied Centrum Weerwater wordt integraal en flexibel ontwikkeld. Deze werkwijze sluit aan bij de Omgevingswet. Woningbouw en verbreding van rijksweg A6 kunnen bijvoorbeeld gelijktijdig plaatsvinden, omdat in het plan is vastgelegd dat er geluidwerende voorzieningen zullen komen.


In 2022 organiseert de gemeente Almere de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Dat gebeurt op een terrein aan het Weerwater. Dit ligt onder Almere-Stad en boven de A6. Na afloop van de Floriade, ontwikkelt de gemeente hier een nieuwe, groene wijk: Almere Floriade. Ook is de A6 verbreed. De weg heeft nu 4 in plaats van 2 rijstroken per rijrichting. Grondwallen zorgen ervoor dat de snelweg uit het zicht ligt.

Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte

De gemeente heeft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Zo’n plan is de voorloper van het omgevingsplan uit de Omgevingswet. De looptijd van het bestemmingsplan Almere Centrum Weerwater-Floriade is 20 jaar, in plaats van 10 jaar. Dat geeft de gemeente de ruimte om het gebied zonder vast programma te ontwikkelen. Hierdoor is het mogelijk om goede, nieuwe plannen voor het terrein aan het Weerwater stap voor stap uit te voeren.

Ontwikkelingsgebied

Daarnaast is het gebied als ontwikkelingsgebied opgenomen in de 2e tranche van de Crisis- en herstelwet (Chw). Hierdoor kreeg de gemeente Almere meer tijd om aan de milieunormen te voldoen bij de werkzaamheden aan de A6. Uiteindelijk bleek dit niet nodig. Het Tracébesluit voor de A6 borgt de geluidkwaliteit.

Stand van zaken

Op diverse plekken langs het Weerwater worden werkterreinen ingericht. Er is een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een brug over het Weerwater en, deze is inmiddels gerealiseerd.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De Crisis- en herstelwet ondersteunt de ontwikkeling van Weerwater op 2 manieren:

  1. als ontwikkelingsgebied (2e tranche)
  2. als innovatief experiment (7e tranche)

Ontwikkelingsgebied

Met de aanwijzing tot ontwikkelingsgebied heeft de gemeente meer ruimte voor gebiedsontwikkeling tegelijk met de aanleg van de A6. Er is ook meer tijd om aan alle milieunormen te voldoen. Zo kan de verbreding van de A6 plaatsvinden vóór de voorzieningen er zijn die het geluid van deze weg moeten blokkeren.

Innovatief experiment

De planbasis voor de ontwikkeling van Weerwater laat veel ruimte bij de initiatiefnemers. In tijd, functie, uitvoerbaarheid en financiering. Deze manier van ruimtelijke ontwikkeling sluit niet goed aan bij de juridische regels en eisen van het bestemmingsplan onder de Wet ruimtelijke ordening.

Door de aanwijzing tot innovatief experiment krijgt de gemeente Almere de mogelijkheid om te experimenteren met het bestemmingsplan met een verbrede reikwijdte, vooruitlopend op de Omgevingswet. Zo is er onder meer tijd voor een organische ontwikkeling, omdat de looptijd van het plan is verdubbeld tot 20 jaar.

Ervaringen en resultaten

Om de gebiedsontwikkeling A6 Centrum Weerwater en de Floriade 2022 voor nu en in de toekomst juridisch te borgen, is een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte het instrument. Dit instrument werkt namelijk goed bij organische gebiedsontwikkelingen.

Een risico is dat er nog weinig ervaring mee is. En omdat het in dit bestemmingsplan draait om de samenhang tussen functies en activiteiten, is het belangrijk om met meerdere afdelingen binnen de gemeente te werken aan de totstandkoming van het plan.

Zie ook

Andere projecten in Almere die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:

  • Almere - hele grondgebied
  • Almere - Oosterwold

Almere | Centrum Weerwater in beeld

Ga naar het fotoalbum

Thema

Mobiliteit
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Almere
Status
6-onherroepelijk
Toelichting

Op 20 juli 2017 is het bestemmingsplan Almere Centrum Weerwater - Floriade vastgesteld. Laatste gewijzigde vaststelling is van 13 december 2018.

Artikel Chw
artikel 7c, artikel 2
Tranche
Tranche 13

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Van toepassingBekijk het advies
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan), Integratie verordeningen, Meldingsplicht, Planperiode 20 jaar, Voorlopige bestemming 10 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg