Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Alphen aan den Rijn - Rijnhaven Oost
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Rijnhaven Oost: herontwikkeling bedrijventerrein


Vooruitlopend op de Omgevingswet

De gemeente heeft in het bestemmingsplan regels opgenomen die verder gaan dan alleen het tot stand brengen van een goede ruimtelijke ordening. De regels hebben betrekking op de fysieke leefomgeving. Ook is een aantal gemeentelijke verordeningen opgenomen in het plan waardoor relevante regels op één plek te vinden zijn.


De gemeente Alphen aan den Rijn wil het bedrijventerrein Rijnhaven Oost transformeren in een aantrekkelijk gebied waarin wonen, werken en recreëren samenkomen. In de haven in het gebied kunnen bijvoorbeeld ligplaatsen voor de recreatievaart komen. Hierdoor is een vaarwegverbinding mogelijk tussen de Rijn en het centrum van Alphen aan den Rijn.

Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte

Het bedrijventerrein heeft een groot aantal eigenaren. Om die zo goed mogelijk te betrekken bij de herontwikkeling van Rijnhaven Oost, heeft de gemeente een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Dit is de voorloper van het omgevingsplan van de Omgevingswet.

  • De gemeente heeft een integraal (samenhangend) plan gemaakt. Dat betekent dat het plan niet alleen gaat over de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. Er staan bijvoorbeeld ook milieumaatregelen in.
  • Er mogen verordeningen in het plan staan. Dit staat ook in het ontwerp van de Omgevingswet.
  • Grondexploitaties kunnen in fases worden opgesteld. Er hoeft dus niet direct een gedetailleerde grondexploitatie te komen. Dat sluit aan bij organische gebiedsontwikkeling. Hierbij wordt een gebied stap voor stap ontwikkeld.
  • Onderzoek kan gefaseerd uitgevoerd worden. In het begin moet er een globaal onderzoek komen. Daarna wordt het onderzoek steeds gedetailleerder.
  • Het plan hoeft niet binnen 10 jaar gerealiseerd te zijn.

Volgende stappen

Door gedeeltelijke vernietiging van het plan, beraadt de gemeente zich over de toekomst.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Alphen aan den Rijn wil met een flexibel ruimtelijk plan de grondeigenaren motiveren tot herontwikkeling van de terreinen. Daarom is het gebied aangemeld als innovatief experiment, dat aansluit bij andere experimenten vanaf de 7e tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (Chw).

Het experiment onder de Chw geeft ruimte om een bestemmingsplan op te stellen met een verbrede reikwijdte. Het plan gaat dan over de hele fysieke leefomgeving. En niet alleen over de ruimtelijke aspecten daarbinnen. Dat betekent dat in het plan ook gedacht is aan bijvoorbeeld milieumaatregelen, natuur en welstand.

Ervaringen en resultaten

Het experiment heeft veel tijd gekost. De werkwijze was anders. Bijvoorbeeld voor het verstrekken van een omgevingsvergunning die in lijn is met het omgevingsplan. Er moet veel monitoring plaatsvinden. Kostenverhaal en planschadevergoeding zijn nog problematisch.

Alphen aan de Rijn - Rijnhaven Oost

Ga naar het fotoalbum

Thema

Circulaire economie
Klimaatadaptatie
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Alphen aan den Rijn
Status
5-beroep
Toelichting

Bij uitspraak van 3 juli 2019 heeft de Raad van State het besluit tot vaststelling van het 'Omgevingsplan Rijnhaven Oost' gedeeltelijk vernietigd.

Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 10

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Bestemmingsplanactiviteit, Diverse bepalingen artikel 3.1.6 Wro, Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan), Integratie verordeningen, Maatwerkvoorschriften, Meldingsplicht, Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg