Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Amsterdam - Sloterdijk Mediacollege
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Mediacollege Sloterdijk: onderwijs, werken en wonen



De gemeente Amsterdam wil Haven-Stad stap voor stap ontwikkelen tot een duurzaam gebied waar wonen en werken samenkomen. In totaal moeten er 40.000 tot 70.000 nieuwe woningen komen. En 45.000 tot 50.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Onderdeel hiervan is de herontwikkeling van het Mediacollege in Sloterdijk. Op het terrein van deze school komen ook woningen en bedrijven.

Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte

De gemeente Amsterdam heeft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Zo’n plan is de voorloper van het omgevingsplan uit de Omgevingswet. In het plan staan onder meer regels voor geluid, geur, luchtkwaliteit, duurzaamheid, gezondheid en waterbeheer. Ook staat er een open norm in voor parkeren. Met een open norm voor parkeren kan flexibel ingespeeld worden op beleidsontwikkelingen.

Later onderzoek

Verder wordt er pas onderzoek gedaan als er concrete initiatieven zijn voor het gebied. Wel is er onderzoek gedaan voor het milieueffectrapport (MER) bij het bestemmingsplan. Dit onderzoek gaat echter over de keuzen voor het totale gebied van Haven-Stad. En richt zich dus minder op de uitwerking van de plannen.

Duurzaamheidsnormen

De 15e tranche van de Crisis- en herstelwet (Chw) maakt het mogelijk om duurzaamheidsnormen te stellen. Bijvoorbeeld voor gasloos bouwen. Deze normen gelden voor delen van Haven-Stad, en dan uitsluitend voor woningen. Op dit moment wordt onderzocht of deze regels ook voor andere gebouwen kunnen gelden.

Volgende stappen

Mediacollege Amsterdam bespreekt nu met 2 partijen hoe zij het gebied samen kunnen ontwikkelen.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De gemeente gebruikt een aantal andere experimenteer­mogelijkheden in het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte 'Sloterdijk I Mediacollege'. De gemeente Amsterdam gebruikt hiervoor de volgende onderdelen uit de Chw, tot en met de 15e tranche:

  • planperiode 20 jaar
  • regels voor de gehele fysieke leefomgeving
  • open normen/beleidsregels
  • faseren onderzoeken
  • vormvrij bestemmingsplan (afwijken RO-standaarden)

Duurzaamheidsnormen

De gemeente gebruikt de Chw ook voor duurzaamheidsnormen. Zoals gasloos bouwen en een energieprestatie coëfficiënt van maximaal 0,2. De normen gelden nu alleen nog voor woningen. Er wordt onderzocht of ze ook kunnen gelden voor andere functies en gebouwen.

Het gaat hier om normen die door het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet al een bindende werking hebben (artikel 6b en 6l) voor het gebied Haven-Stad. Omdat deze duurzaamheidsnormen daardoor al gelden voor het plangebied Sloterdijk Mediacollege, komen ze niet ook nog in het bestemmingsplan.

Zie ook

Een ander project in Amsterdam dat gebruik maakt van de Crisis- en herstelwet:

  • Amsterdam - Havenstraatterrein

Thema

Circulaire economie
Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Gezondheid
Mobiliteit
Veiligheid
Water
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Amsterdam
Status
6-onherroepelijk
Artikel Chw
artikel 7c, artikel 2
Tranche
Tranche 7, Tranche 15

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Van toepassingBekijk het advies
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan), Maatwerkvoorschriften, Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg