Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Boekel - Ecodorp Boekel
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Ecodorp Boekel: zelfvoorzienend leven


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Bij de bouw van het Ecodorp heeft men de ambitie om gebruik te maken van tweedehands bouwmaterialen. Deze materialen zijn afkomstig uit oude woningen en voldoen daarom vaak niet aan de afmetingen die worden gesteld in het bouwbesluit van 2012. Daarom is een experiment aangevraagd waarbij over een periode van 10 jaar kan worden afgeweken van de in artikel 4a genoemde artikelen van het Bouwbesluit 2012.


Ecodorp Boekel ligt ten zuiden van Boekel en grenst aan een educatief natuurcentrum en de gemeentebossen. De woningen in het dorp zijn zoveel mogelijk gebouwd met organische, herbruikbare materialen. Daarnaast zijn de woningen duurzaam. Zo zijn ze goed geïsoleerd, gebruiken ze zonne-energie en hebben ze composttoiletten waarvoor geen spoelwater nodig is. Ook heeft het dorp onder meer een eigen voedselbos. Hier worden verschillende gewassen gekweekt.

Burgerinitiatief

Het Ecodorp is een burgerinitiatief. Dat houdt in dat inwoners de plannen voor het dorp hebben gemaakt. Zij willen met het dorp graag hun steentje bijdragen aan oplossingen voor problemen als klimaatverandering. Of de uitputting van grondstoffen.

Tijdelijk afwijken van het Bouwbesluit

De gemeente Boekel heeft een Crisis- en herstelwet-experiment gebruikt om tijdelijk af te kunnen wijken van het Bouwbesluit 2012. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om zonder een vergunning kleine windturbines te plaatsen bij de woningen. Ook kan de gemeente zo tweedehands materiaal gebruiken voor de bouw. En het zorgt ervoor dat de woningen mogen afwijken van de minimale oppervlakten en hoogtes van ruimten, plafonds, deuren en ramen.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

In de isolatie van huizen zijn de ramen een zwakke schakel. Om energieverlies te voorkomen, wordt daarom bekeken welke ruimten minder ramen nodig hebben. Dit heeft als extra voordeel dat deze ruimten veel minder verwarmd hoeven te worden.

Kleinere woningen en ruimten zijn ook nog milieuvriendelijker. Er zijn minder bouwmaterialen nodig en minder verlichting, verwarming en koeling. Ook zijn kleinere woningen en ruimten goedkoper te bouwen en te onderhouden. Het idee is verder om bij de bouw tweedehands materiaal te gebruiken. Maar dat komt vaak uit oudere woningen en voldoet daardoor niet aan de afmetingen in het Bouwbesluit 2012.

Het Bouwbesluit stelt eisen aan de minimale oppervlakten van ruimten, minimale plafond- en deurhoogten en daglichttoetreding. Dat werkt beperkend voor zo'n innovatief project. Maar door de Crisis- en herstelwet (Chw) mag de gemeente in een Chw-experiment afwijken van de eisen in het Bouwbesluit. Dit experiment sluit aan bij eerdere experimenten met bouwregelgeving. Vooral bij het experiment met de Eco Iglo uit de 1e tranche (2010).

Voor de energievoorziening werd het mogelijk om zonder vergunning kleine windturbines te plaatsen. Ze mogen een maximale tiphoogte hebben van 12 meter. Ook dit past bij het experiment in de 1e tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (artikel 3). Vanwege dit aansluiten bij de artikelen 3 en 4 is dit nieuwe artikel ingevoegd na artikel 4 en niet opgenomen in de artikel 7-reeks.

Ervaringen en resultaten

Het plan voor het Ecodorp kostte meer tijd dan een normaal plan. Bij het maken van het plan heeft de gemeente wel al veel ervaringen opgedaan met het werken in de geest van de Omgevingswet.

Boekel - Ecodorp Boekel in beeld

Thema

Gezondheid

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Boekel
Status
6-onherroepelijk
Toelichting

Op 14 december 2018 is het bestemmingsplan vastgesteld.

Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 11

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Bestemmingsplanactiviteit, Delegatie, Integratie verordeningen, Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg