Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Breda: bestemmingsplan verbrede reikwijdte hele grondgebied
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Breda: bestemmingsplan verbrede reikwijdte hele grondgebied


Vooruitlopend op de Omgevingswet

De gemeente Breda werkt stapsgewijs aan een bestemmingsplan met een verbrede reikwijdte voor het gehele grondgebied. Daarin komen gemeentelijke verordeningen, regels over klimaatadaptatie, duurzaamheid en gezondheid én een zorgplicht.


De gemeente Breda werkt stapsgewijs aan een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het hele grondgebied. In het plan staan gemeentelijke verordeningen. Ook komen er regels in te staan over klimaatadaptatie, duurzaamheid en gezondheid. Tot slot is een zorgplicht opgenomen.

Situatie

De gemeente Breda wil ervaring opdoen met de Omgevingswet. Ze doet dat door een aantal verouderde bestemmingsplannen te vernieuwen en om te vormen tot een begrijpelijk en eenvoudig raadpleegbaar omgevingsplan. Stapsgewijs werkt Breda zo toe naar een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het hele grondgebied. Ze begint in 4 gebieden met verouderde bestemmingsplannen en breidt de plannen steeds verder uit naar de hele gemeente. Het voorontwerpbestemmingsplan ‘Omgevingsplan Breda Zuidwest’ is inmiddels klaar. In het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte zijn regels op het gebied van de fysieke leefomgeving opgenomen en gemeentelijke verordeningen geïntegreerd.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Artikel 7g van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet maakt het mogelijk om stapsgewijs een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte op te stellen voor het hele grondgebied. Daarmee loopt de gemeente vooruit op de Omgevingswet. Door eerst verouderde bestemmingsplannen te actualiseren, doet Breda ervaring op met het omgevingsplan. En dus, met de Omgevingswet.

Ook blijkt een andere interne werkwijze nodig. Niet alleen bij het maken van het omgevingsplan, maar ook bij het werken met het bestemmingsplan. Met die andere werkwijze kan de gemeente Breda nu goed oefenen. Zo is ze bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet helemaal klaar voor haar veranderde rol.

Het omgevingsplan heeft als doel om duidelijker en gemakkelijker in het gebruik te zijn. Niet alleen voor bestuurders en ambtenaren, maar ook voor inwoners. Dit experiment biedt ook kansen om te investeren in burgerparticipatie.

Zorgplichtartikel

Tot slot is het zorgplichtartikel in het bestemmingsplan vernieuwend. De zorgplicht is een instrument uit de Omgevingswet. Het houdt in dat een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit ieders verantwoordelijkheid zijn. Iedereen is volgens het plan dus verplicht om eventuele nadelige gevolgen van zijn plannen voor de fysieke leefomgeving te voorkomen of tot een minimum te beperken. Ook met deze plicht leert Breda in dit traject rekening te houden.

Ervaringen en resultaten

Inmiddels wordt er in Breda flink geoefend met de plannen. Het blijkt nu gemakkelijker om bouwprojecten te starten, doordat de regels zijn vereenvoudigd en samengevoegd. Alles waarmee rekening moet worden gehouden bij een plan of project staat nu overzichtelijk bij elkaar. Bovendien is de informatie altijd digitaal te raadplegen.

Verder heeft de gemeente inmiddels geleerd dat het nuttig is een gemeentebrede werkgroep in te stellen. Op deze manier kunnen kennis en ervaring breed in de organisatie worden gedeeld. Bij lopende processen over herzien of nieuw beleid, zoals een welstandsnota of milieuvisie, houdt men er meteen rekening mee dat de regels opgenomen moeten kunnen worden in het integrale omgevingsplan.

Het voorontwerpbestemmingsplan van Breda-Zuidwest is op 16 juli 2019 gepubliceerd. De volgende stappen zijn het publiceren van een ontwerpbestemmingsplan en het maken van parapluplannen per thema, naast de plannen voor de deelgebieden.

Fotoalbum Breda - hele grondgebied

Thema

Gezondheid
Klimaatadaptatie
Water

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Breda
Status
2-voorontwerp
Artikel Chw
artikel 7g
Tranche
Tranche 8

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken reken- en meetvoorschriften, Afwijken RO-standaarden, Integratie verordeningen, Meldingsplicht, Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar, Voorzienbaarheid planschade

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg