Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Brielle en Westvoorne - Buitengebied
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Buitengebied Brielle: herziening bestemmingsplannen


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het omgevingsplan Buitengebied Brielle is Omgevingswetproof. Dit betekent onder meer dat de systematiek van het omgevingsplan anders is dan van de huidige bestemmingsplannen. Zo is het plan meer gericht op ontwikkeling.


Brielle gebruikt de Crisis- en herstelwet (Chw) om alvast te experimenteren met de mogelijkheden van de Omgevingswet. Zo heeft de gemeente een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt voor het buitengebied. Zo’n plan is de voorloper van het omgevingsplan uit de Omgevingswet.

Onderdelen bestemmingsplan

Het plan houdt rekening met een groot deel van het Natura 2000-gebied Voornes Duin in de nabijgelegen gemeente Westvoorne. Ook staan er open normen in het plan. Daarnaast is participatie een verplicht onderdeel van het vergunningverleningsproces. Tot slot is een beleidsregel ontwikkeld voor het participatieproces.

Stand van zaken

Het bestemmingsplan staat nog niet helemaal vast. Er waren 4 beroepen ingediend. De beroepstermijn liep af op 2 september 2021. Op dit moment is Brielle in afwachting van de definitieve uitspraak van de Raad van State. Er is een Omgevingsplan Buitengebied Brielle - Veegplan 1 als ontwerp ter inzage gelegd vanaf 3 september 2021 tot en met 14 oktober 2021.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De belangrijkste reden was om kennis te maken met de Omgevingswet. En om te oefenen met het omgevingsplan. Daarnaast biedt de Crisis- en herstelwet (Chw) mogelijkheden voor bijvoorbeeld open normen. In het bestemmingsplan is participatie onderdeel van het vergunningverleningsproces. Daarnaast is een beleidsregel ontwikkeld voor het participatieproces.

Ervaringen en resultaten

  • Participatie is belangrijk in de gemeente. Inwoners ontvangen graag van tevoren informatie over plannen. Daarom heeft de gemeente participatiebeleid. De reacties hierop zijn positief.
  • Een omgevingsplan richt zich meer op ontwikkeling dan bestemmingsplannen.

De bestaande planologische rechten en mogelijkheden staan in het nieuwe plan. Ook is het beleidskader uit de omgevingsvisie Landelijk gebied uit 2016 gekoppeld aan het plan. Hiermee wil de gemeente, binnen de kaders uit de omgevingsvisie, bijdragen aan een flexibeler gebruik van haar buitengebied.

Zie ook

Andere projecten in Brielle en Westvoorne die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:

  • Buitengebied Brielle: samen naar een nieuw bestemmingsplan
  • Buitengebied Westvoorne: nieuwe aanpak bestemmingsplan

Brielle en Westvoorne - Buitengebied in beeld

Ga naar het fotoalbum

Thema

Energietransitie: wind- en zonneparken
Geluid
Gezondheid
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Water

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Brielle en Westvoorne
Status
5-beroep
Toelichting

Beroepstermijn is sinds 2 september verlopen. In afwachting van de definitieve uitspraak van de Raad van State.

Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 14

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Van toepassingBekijk het advies
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Bestemmingsplanactiviteit, Delegatie, Integratie verordeningen, Maatwerkvoorschriften, Meldingsplicht, Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg