Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Buitengebied Westvoorne: nieuwe aanpak bestemmingsplan
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Buitengebied Westvoorne: nieuwe aanpak bestemmingsplan


Vooruitlopend op de Omgevingswet

De buitengebieden van Brielle en Westvoorne delen veel vragen, aandachtspunten en ontwikkelingsrichtingen. Daarom trekken ze samen op bij de planvorming en stemmen ze hun regels zoveel mogelijk op elkaar af. Dat wil de bevolking graag, het maakt samenwerken in de toekomst nog makkelijker.

Situatie

De huidige bestemmingsplannen van de buitengebieden van Brielle en Westvoorne zijn aan vernieuwing toe. Met de Omgevingswet in zicht heeft de gemeente Westvoorne ervoor gekozen om een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte op te stellen, om zo beter aan te sluiten bij het instrumentarium van de Omgevingswet. Bovendien sluit het goed aan bij het toekomstige omgevingsplan én bij de ambities voor een flexibel en toekomstgericht beleid voor het buitengebied.

In het nieuwe bestemmingsplan kan de gemeente haar huidige beleid voor de fysieke leefomgeving opnemen. Dat staat nu nog op andere plaatsen. Ook kan ze integraal beleid en integrale regels over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving in het plan zetten.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Met de Crisis- en herstelwet kan Westvoorne uitvoering geven aan de omgevingsvisie, specifiek voor het buitengebied. Daarnaast kan Westvoorne via het Handboek kwaliteitsverbetering bepalen waar, en hoeveel, er sprake is van ruimtelijke kwaliteit en meerwaarde. Andere beleidsstukken en verordeningen voor de fysieke leefomgeving kunnen meteen worden opgenomen in het omgevingsplan.

Verder maakt dit plan gewenste ontwikkelingen via een snellere procedure mogelijk met een omgevingsvergunning. Het bestemmingsplan biedt ruimte voor ontwikkeling en dient tegelijkertijd als integraal toetsingskader, zónder de beperkingen van een regulier bestemmingsplan.

Verbreding

De onderwerpen in een Chw-plan zijn breder dan alleen 'goede ruimtelijke ordening'. Het plan omvat bijvoorbeeld milieu, natuurschoon, uiterlijk aanzien, kappen van houtopstanden, welstand en beeldkwaliteit. Via artikel 7c van de Chw is niet alleen qua onderwerpen veel verbreding mogelijk, ook betrokkenen meenemen in de plannen is veel makkelijker dankzij een uitnodigingsplanologie. Ten slotte is een langere, organische ontwikkeling mogelijk dankzij de verlengde planperiode van 20 jaar.

Schadeverzoeken

Ook het verleggen van het moment voor vergoedingsverzoeken bij schade helpt bij de organische ontwikkeling. Schadeverzoeken indienen kan bij een Chw-plan pas nadat een omgevingsvergunning voor bouwen of voor een bestemmingsplanactiviteit is verleend. Dus, nog niet in de planfase.

Ervaringen en resultaten

In 2016 zijn Westvoorne en Brielle gestart met het opstellen van het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Dit proces is goed verlopen. Wel blijkt dat de afstemming met alle interne en externe partijen niet alleen belangrijk is, maar ook tijdrovend. Bovendien vraagt het om een goede voorbereiding. Het gewenste resultaat is echter wel bereikt: er ligt een plan dat gebruikmaakt van open normen.

Momenteel loopt de beroepsprocedure bij de Raad van State. Waarschijnlijk vindt de behandeling plaats in het tweede kwartaal van 2021. Na het afhandelen van deze procedure kan Westvoorne starten met de eerste algehele herziening, waarin ze eventuele onduidelijkheden en aanpassingen verwerkt.

Zie ook

Andere projecten in Westvoorne en Brielle die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:

  • Brielle en Westvoorne - Buitengebied
  • Buitengebied Brielle: samen naar een nieuw bestemmingsplan

Fotoalbum Buitengebied Westvoorne

Ga naar het fotoalbum

Thema

Geluid
Gezondheid
Landbouw
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Natuur
Participatie
Veiligheid
Water

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Brielle en Westvoorne
Status
9-in werking
Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 14

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Van toepassingBekijk het advies
Innovatie
Van toepassing
Open normen/ beleidsregels; Bestemmingsplanactiviteit

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Bestemmingsplanactiviteit, Integratie verordeningen, Open normen/ beleidsregels

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg