Ga naar de inhoud
logo-iplo-zonder-subtitel
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Delft - Schieoevers Noord
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Delft Schieoevers Noord: functies mengen



Schieoevers Noord maakt deel uit van het grote bedrijventerrein Schieoevers in Delft. De gemeente wil dit plangebied over een langere periode omvormen in een woon-werk-recreatiezone. Daaraan geeft ze invulling via de mogelijkheden van de Crisis- en herstelwet (Chw).

Situatie

Bedrijventerrein Schieoevers Noord in Delft verandert geleidelijk in een woon-werkgebied met een sterke functiemenging. Naast een groot aantal woningen komt er bedrijfsruimte voor bijvoorbeeld start-ups en scale-ups. De gebiedsontwikkeling draagt bij aan de lokale economie en een efficiënter ruimtegebruik. Ook leidt ze tot een verlaging van de milieubelasting. Een flexibel bestemmingsplan met verbrede reikwijdte past goed bij de plannen.

Stand van zaken

Voor het project is een integraal ontwikkelplan vastgesteld en een milieueffectrapportage opgesteld. Vooruitlopend op de Omgevingswet is daarbij al uitgegaan van de bredere scope van de Omgevingswet. Om dit goed te kunnen vertalen in een bestemmingsplan is de verbrede reikwijdte die het Besluit uitvoering Chw mogelijk maakt nodig. Verder heeft de transformatie een lange looptijd.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Wonen op een bestaand bedrijventerrein staat haaks op de bestaande rechten van bedrijven en de ambitie om het gebied te verkleuren. De Chw maakt het mogelijk tijdelijk af te wijken van de Wet geluidhinder en het Activiteitenbesluit milieubeheer. Participatie staat voor de ontwikkeling van dit gebied ook hoog in het vaandel. Het toekomstige bestemmingsplan gaat daarom uit van een uitnodigingsplanologie. Een laatste voordeel van dit type bestemmingsplan is dat het een flexibele basis biedt voor de gebiedsontwikkeling.

Ervaringen en resultaten

Voor het project is inmiddels een integraal ontwikkelplan vastgesteld. Ook is er een milieueffectrapportage (mer) opgesteld. Vooruitlopend op de Omgevingswet is al uitgegaan van de bredere scope van de Omgevingswet. Om dit goed te kunnen vertalen in een bestemmingsplan is de verbrede reikwijdte nodig die het Besluit uitvoering Chw mogelijk maakt. Het blijkt dat de opgave complexer is dan de gemeente aanvankelijk dacht. Daardoor kost de ontwikkeling meer tijd. Er is gekozen voor een groter plangebied. Ook combineert Delft diverse deelprojecten in 1 bestemmingsplan. Een belangrijke reden daarvoor is de uitgestelde invoering van de Omgevingswet.

Zie ook

Andere projecten in Delft die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:

  • Delft - Campus Zuid
  • Delft - Garantiewoningen
  • Delft - Spoorzone Delft / Nieuw Delft
  • Delft - The Green Village
  • Delft - Vermindering regeldruk

Delft - Schieoevers Noord in beeld

Thema

Energietransitie: wind- en zonneparken
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Delft
Status
2-voorontwerp
Artikel Chw
artikel 2
Tranche
Tranche 16

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Van toepassingBekijk het advies
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Bestemmingsplanactiviteit, Delegatie, Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan), Maatwerkvoorschriften, Meldingsplicht, Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Crisis- en herstelwet (Chw), de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Laat u inspireren door de experimenten van de Crisis- en Herstelwet

De Crisis- en herstelwet (Chw) liep vooruit op de Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden. Inmiddels zijn er rond de 400 experimenten in verschillende stadia van uitvoering. Op deze website vindt u meer informatie over een selectie van deze experimenten. Laat u inspireren en ga ook aan de slag!.

Service

  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg