Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Den Haag - Binckhorst
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Binckhorst: herontwikkeling industriegebied


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van een verouderd bedrijventerrein bevat geen concreet, vastgelegd eindbeeld. Initiatiefnemers bepalen de uiteindelijke invulling van het plangebied waarbij ze zich moeten houden aan de spelregels.


De Binckhorst in Den Haag is een verouderd industriegebied dat tegen de binnenstad aan ligt. Vanwege deze gunstige ligging wil de gemeente de Binckhorst ontwikkelen tot een aantrekkelijk woongebied. Dat gebeurt stap voor stap, en zonder vastomlijnd plan. Dit biedt ruimte aan initiatieven van onder meer bedrijven.

Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte

De gemeente Den Haag heeft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Zo’n plan loopt vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet.

In het bestemmingsplan geeft de gemeente alleen de richting en kaders aan voor de herontwikkeling van de Binckhorst. Daardoor is er ruimte voor initiatieven van bijvoorbeeld bedrijven. De gemeente nodigt bedrijven ook actief uit om met goede plannen voor het gebied te komen. Daarnaast ondersteunt de gemeente initiatieven voor de herontwikkeling van de Binckhorst. Het is belangrijk dat alle plannen voldoen aan de milieuregels.

  • In het plan staan open normen. Deze worden ingevuld met beleidsregels.
  • Saldering is toegestaan. Hierdoor kan iets dat een negatieve invloed heeft op de leefomgeving, verrekend worden met iets dat een extra positieve invloed heeft. Dat leidt netto tot een verbetering van de fysieke leefomgeving.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

In het omgevingsplan wordt gewerkt met open normen die met beleidsregels worden ingevuld. Verder is in het plan saldering toegestaan.

Ervaringen en resultaten

  • De regels in het plan zijn abstract. Dit zorgt voor flexibiliteit. Maar de regels zijn daardoor soms moeilijk uit te leggen. Daarom gaat de gemeente direct in gesprek met initiatiefnemers. In zo’n gesprek wordt uitgelegd of en hoe een initiatief tot stand kan komen binnen de regels.
  • In vergunningstafels wordt beoordeeld of een initiatief past binnen de regels van het omgevingsplan. Initiatiefnemers kunnen hierbij aanschuiven. Zij kunnen dan met de gemeente in gesprek over hun initiatief en de kansrijkheid hiervan. Ook horen ze dan welke stappen ze moeten zetten om een vergunning te krijgen.
  • De gemeente onderzoekt telkens pas bij het verlenen van een omgevingsvergunning of er wordt voldaan aan milieuregels. Dat leidt tot meer onderzoek in deze fase. Tegelijk zorgt het voor een flexibeler omgevingsplan.

Den Haag - Binckhorst in beeld

Ga naar het fotoalbum

Thema

Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Geluid
Klimaatadaptatie
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Mobiliteit
Participatie
Veiligheid
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Den Haag
Status
3-ontwerp
Toelichting

14 januari 2020: ontwerp Crisis- en herstelwet-bestemmingsplan Omgevingsplan Binckhorst gepubliceerd. De raad heeft het omgevingsplan Binckhorst aangepast met een herstelbesluit ex artikel 6:19 Awb. Dit naar aanleiding van de ingestelde beroepen. 29 november 2018: Chw-bestemmingsplan Omgevingsplan Binckhorst vastgesteld.

Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 7, Tranche 10

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Van toepassingBekijk het advies
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Bestemmingsplanactiviteit, Delegatie, Diverse bepalingen artikel 3.1.6 Wro, Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan), Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg