Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Deventer
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Deventer: een bestemmingsplan voor het hele grondgebied


Vooruitlopend op de Omgevingswet

De gemeente Deventer heeft 1 bestemmingsplan met verbrede reikwijdte opgesteld voor het stedelijk gebied. In de Verordening fysieke leefomgeving zijn onderdelen van een aantal gemeentelijke verordeningen opgenomen.


Beschikken over een duidelijk en overzichtelijk bestemmingsplan voor het complete stedelijke gebied. Dat was het doel van de gemeente Deventer. Het plan, dat de stad en omliggende dorpen omvat, ligt er inmiddels.

Situatie

Voor het stedelijk gebied van Deventer golden ongeveer 100 verschillende bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en omgevingsvergunningen voor het afwijken van een bestemmingsplan. De gemeente wilde die vervangen door 1 helder bestemmingsplan voor het hele stedelijke gebied. Dat plan ligt er inmiddels. Niet alleen zijn de 100 oude bestemmingsplannen erin opgenomen en geactualiseerd. Ook de Verordening fysieke leefomgeving is vastgesteld. Daarin staan onderdelen van een aantal gemeentelijke verordeningen.

In het nieuwe bestemmingsplan staan mogelijkheden (geen verplichtingen) voor bewoning van gebouwen van zorginstellingen, verduurzaming van woningen en de opwekking van duurzame energie. Een aantal ontwikkelingslocaties maakt geen deel uit van het nieuwe plan.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De Crisis- en herstelwet biedt de mogelijkheid om voor het hele grondgebied een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte vast te stellen. In het plan kunnen gemeentelijke verordeningen worden geïntegreerd. Ook is het mogelijk om af te wijken van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP).

Ervaringen en resultaten

Het Chw bestemmingsplan Deventer stad en dorpen is inmiddels onherroepelijk geworden. Het traject leverde leerzame lessen op. Zo ontstonden bij het opstellen van het plan problemen in de digitale stabiliteit. Dat kwam door de grote omvang van het plangebied en de hoge informatiedichtheid. Om deze problemen op te lossen, is het plan digitaal opgeknipt in 4 delen (A, B, C en D). Daardoor is het plan nu weer goed toegankelijk. Voor gebiedsontwikkelingen in het stedelijk gebied worden partiele herzieningen van het Chw bestemmingsplan opgesteld volgens dezelfde Chw-systematiek.

Thema

Circulaire economie
Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Deventer
Status
4-vastgesteld
Artikel Chw
artikel 7g
Tranche
Tranche 8

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Integratie verordeningen, Planperiode 20 jaar, Voorlopige bestemming 10 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg