Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Doetinchem - Iseldoks
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Iseldoks: van bedrijventerrein naar woongebied



De gemeente Doetinchem ontwikkelt het verouderde bedrijventerrein Hamburgerbroek tot de nieuwe woonwijk Iseldoks. Naast zo’n 450 woningen, komen hier ook kantoren en verschillende voorzieningen. 2 fabrieken vlakbij zorgen voor geluid- en geuroverlast. Om aan verschillende milieuwetten te voldoen, moet de gemeente dit oplossen.

Chw-ontwikkelingsgebied

De gemeente heeft Iseldoks aangemeld als ontwikkelingsgebied volgens de Crisis- en herstelwet (Chw). Hierdoor kon de gemeente tijdelijk afwijken van de milieunormen en zo alvast beginnen met de ontwikkeling van het gebied. Later heeft de gemeente maatregelen genomen om de geluid- en geuroverlast aan te pakken.

Stand van zaken

Het project bestaat uit 2 hoofdfasen en 3 deelgebieden.

  • Fase 1: winkels, horeca en woningen: grotendeels gerealiseerd. Op sommige plekken moet nog detailhandel komen.
  • Fase 2: opstallen van de oude industrie zijn gesloopt en de bodem is gesaneerd. Ook is er een zijgracht gemaakt.

Volgende stappen

Vanaf 2020: Bouwrijp maken van de overige gronden.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De gemeente heeft Iseldoks als ontwikkelingsgebied aangemeld om tijdelijk af te kunnen wijken van milieunormen. Gezien de crisis leek het namelijk niet haalbaar om de afschermende bebouwing rond de woningen als eerste te realiseren en te financieren. Deze afscherming is nodig om het geluidniveau van een papierfabriek vlakbij te verlagen.

De Crisis- en herstelwet (Chw) helpt om het probleem van de fasering op te lossen. De woningen hebben dan tijdelijk meer geluidoverlast dan normaal zou mogen. Maar die overlast verdwijnt zodra de afschermende bebouwing klaar is.

Ook voor de geuroverlast was het de vraag of beperkende maatregelen bij de bron op tijd klaar waren. Door de Chw is hier nu meer tijd voor.

Ervaringen en resultaten

Door de Chw kon de gemeente goede afspraken maken met verschillende partijen. Zo waren er in het begin strikte regels voor het gebied. De Chw maakte het mogelijk om hierover in gesprek te gaan. Zo ontstond er ruimte voor ontwikkeling. Uiteindelijk vallen de kosten van het project tegen. Maar volgens de gemeente mag het verbeteren van de omgevingskwaliteit echt wel wat kosten.

Doetinchem - Iseldoks in beeld

Thema

Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Doetinchem
Status
6-onherroepelijk
Artikel Chw
artikel 2
Tranche
Tranche 1

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg