Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Edam-Volendam - De Lange Weeren
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Edam-Volendam: energieneutraal en klimaatbestendig uitbreiden


De invulling van het gebied is in grote lijnen bekend en wordt tijdens de planontwikkeling verder uitgewerkt. Zo worden eisen gesteld aan aspecten als duurzaamheid, die kunnen worden geborgd in een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Verder is nog niet zeker waar de woningen komen. Daarom wordt nu geen hogere waarden-besluit gebruikt om hogere waarden vast te leggen. De bedoeling is dat die hogere waarden uiteindelijk in het plan komen, gekoppeld aan kwalitatieve normen. Dit past beter bij de filosofie van de Omgevingswet.


Situatie

Gemeente Edam-Volendam wil de komende jaren uitbreiden in (beschermd) natuurgebied De Lange Weeren. Volgens de gemeente is dit de enige uitbreidingslocatie die er nog is, en is er amper ruimte om binnen de kernen te bouwen. De gemeente streeft naar een energieneutrale en klimaatbestendige wijk met 740 tot 1.140 woningen. Ook zet de gemeente in op circulair bouwen en komt er een innovatief mobiliteitsplan voor een groene, gezonde en leefbare woonwijk.

Doelstelling

Nader in te vullen.

Stand van zaken

De invulling van het gebied is in grote lijnen bekend, maar zal gedurende de planontwikkeling nader ingevuld worden. Zo zal de gemeente nadere eisen stellen aan aspecten als duurzaamheid, en die borgen in een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Omdat daarnaast de positie van de woningen nog niet vaststaat, wil de gemeente nu geen hogere waarden vastleggen met een hogere waarden-besluit. Edam-Volendam wil die hogere waarden in het bestemmingsplan opnemen, gekoppeld aan kwalitatieve normen. Dat past beter bij de filosofie van de Omgevingswet, is hierbij de gedachte.

Volgende stappen

Het ontwikkelingskader uitwerken en vast laten stellen. Daarnaast een overeenkomst sluiten met de provincie en ontwikkelaar.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De Lange Weeren wordt de komende jaren gefaseerd ontwikkeld. Deze organische, flexibele ontwikkeling vraagt om de planologische instrumenten van de Crisis- en herstelwet (Chw). De invulling van het gebied is in grote lijnen bekend, maar wordt tijdens de planontwikkeling verder uitgewerkt. Zo komen er in het bestemmingsplan ook eisen voor aspecten als duurzaamheid.

Ervaringen en resultaten

De plannen voor De Lange Weeren zitten nog in de onderzoeksfase. De gemeente heeft een visie opgesteld die verder wordt uitgewerkt tot een haalbaar plan. Ook ligt er inmiddels een participatieplan. Dit plan richt zich op stakeholders en belanghebbenden, maar ook op toekomstige bewoners en belanghebbenden.

Edam-Volendam - De Lange Weeren in beeld

Thema

Circulaire economie
Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Gezondheid
Klimaatadaptatie
Mobiliteit
Participatie
Veiligheid
Water
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Edam-Volendam
Status
3-ontwerp
Toelichting

Vaststelling bestemmingsplan hopelijk in het vierde kwartaal van 2021.

Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 12

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Bestemmingsplanactiviteit, Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar, Voorzienbaarheid planschade

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg