Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Enschede - Gebiedsontwikkeling luchthaven Twente
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Enschede - Gebiedsontwikkeling luchthaven Twente



De gemeente Enschede maakt van de oude militaire luchtmachtbasis Twente een groen gebied. Wonen, werken en recreëren komen er samen. Het gebied moet een bijdrage leveren aan een economisch sterker en duurzamer Twente.

Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte

De gemeente Enschede heeft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Zo’n plan is de voorloper van het omgevingsplan uit de Omgevingswet. Het plan is geen blauwdruk voor de ontwikkeling van de vroegere luchthaven. Wel legt het de inhoudelijke kaders vast. Dit geeft bedrijven ruimte om te ondernemen in het gebied, in goede afstemming met de omgeving.

Het bestemmingsplan gaat over verschillende onderwerpen, waaronder natuur. Daarnaast heeft het een langere looptijd dan de normale 10 jaar. Hierdoor kan de gemeente het gebied organisch (stap voor stap) ontwikkelen. Onderzoek is pas nodig als er concrete initiatieven voor het gebied zijn. Verordeningen kunnen in het plan komen.

Stand van zaken

Het project is nu in tweeën geknipt. 1 deel staat nu officieel vast. Op dat deel van het terrein worden de gronden uitgegeven en worden er bedrijven gevestigd. Het andere deel van het project is door de Raad van State vernietigd vanwege het stikstofvraagstuk. Dit is het gedeelte waar de Crisis- en herstelwet (Chw) vooral bij betrokken was (artikel 7c van de eerste tranche).

Volgende stappen

De gemeente wacht op nieuwe stikstofwetgeving vanuit het Rijk, zodat het vernietigde gedeelte van het plan toch kan worden uitgevoerd. Ondertussen onderzoekt de gemeente welke stappen er lokaal genomen kunnen worden.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Het experiment onder de Chw geeft de gemeente ruimte om een bestemmingsplan op te stellen met een verbrede reikwijdte. Zo kan de gemeente experimenteren met de volgende onderwerpen:

  • Het plan gaat over de fysieke leefomgeving en niet alleen over de ruimtelijke aspecten daarin. Dat betekent dat ook milieumaatregelen, natuur en welstand in het plan terechtkomen.
  • Verordeningen zijn nu al onderdeel van het plan. Zo gebeurt het straks ook volgens de Omgevingswet.
  • In plaats van 10 jaar, krijgt de gemeente nu 20 jaar de tijd om het bestemmingsplan uit te voeren.

Ervaringen en resultaten

  • Het bestemmingsplan heeft aandacht voor verschillende aspecten van de leefomgeving. Een voorbeeld hiervan is geluid. De gemeenteraad vond het soms lastig om met dit soort technische onderwerpen om te gaan. Ook speelden er ingewikkelde milieuregels. Kennisbijeenkomsten maakten deze onderwerpen en regels duidelijker.
  • De gemeente heeft verder vooral geleerd om samen te werken met andere partijen.

Zie ook

Een ander project in Enschede dat gebruik maakt van de Crisis- en herstelwet:

  • Enschede - EPC

Enschede - Gebiedsontwikkeling luchthaven Twente in beeld

Thema

Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Enschede
Status
6-onherroepelijk
Artikel Chw
artikel 7c, artikel 2
Tranche
Tranche 2

Kenmerken

Jurisprudentie
Van toepassingBekijk de uitspraak
Mer
Van toepassingBekijk het advies
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg