Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Enschede - EPC
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Enschede: van Groene Leges naar Groene Norm


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Met dit project loopt de gemeente Enschede vooruit op de systematiek van maatwerkregels onder de Omgevingswet.


Enschede heeft via de Crisis- en herstelwet (Chw) geëxperimenteerd met een verplichte Energieprestatiecoëfficiënt(EPC)-norm van 0,2 voor nieuwe woningen. Ook kon de gemeente via dit experiment afwijken van de EPC-norm voor andere gebruiksfuncties dan wonen.

Situatie

Het Besluit uitvoering van de Crisis- en herstelwet (Bu-Chw) bevat in artikel 6p een experiment. Daarmee heeft de gemeente Enschede afgelopen periode ‘geoefend’ in de geest van de Omgevingswet. Dankzij het experiment kon de gemeente strengere eisen stellen aan de energiezuinigheid van nieuw te bouwen woningen, namelijk een EPC-norm van 0,2. Dit was voor andere gemeenten al mogelijk met artikel 6b van hetzelfde Besluit uitvoering. Artikel 6p gaat echter verder: het loopt vooruit op de systematiek van maatwerkregels via de Omgevingswet. In de bouwverordening kan een gemeente een lagere EPC-norm dan 0,2 voorschrijven. Ook kan ze afwijken van de EPC-norm voor andere gebruiksfuncties dan wonen.

Stand van zaken

In de periode van 1 oktober 2018 tot en met maart 2020 zijn er 116 aanvragen ingediend voor een vergunning (woningbouw) waarin het experiment wordt toegepast. Voor alle 116 de aanvragen/gebouwen geldt een verlaagde EPC. In de gemeente alle aanvragen voldoen aan de strengere norm uit de Chw en hebben dus allemaal een verlaagde EPC.

Met ingang van 1 januari 2021 wordt geen gebruik meer gemaakt van het experiment vanwege de inwerkingtreding van BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Hierdoor gelden de landelijke EPC-normen.

Volgende stappen

Vanaf januari 2021 gelden de vereisten van de BENG inzake EPC. Het hanteren van de verlaagde EPC van 0,2 is hierdoor niet meer mogelijk. Er wordt daarom geen gebruik meer gemaakt van het project.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Met de Chw is het mogelijk af te wijken van artikel 5.2 van het Bouwbesluit 2012. Daardoor kan een gemeente een lagere energieprestatiecoëfficiënt van 0,2 hanteren.

Ervaringen en resultaten

Het experiment heeft bij de gemeente Enschede tot een aantal nieuwe inzichten geleid. Zo bleek dat de berekeningsmethode bij toepassing van een warmtenet ook gelijkwaardig omlaag moet bij een lagere EPC. Daar geldt dan 1,33 x 0,2 als maximale waarde, in plaats van 1,33 x 0,4. Verder bleek de formulering in de Chw met betrekking tot de einddatum ongelukkig te zijn. Daardoor moest tussentijds de werkingstermijn van de 17e tranche verlengd worden. En dat leidde tot onduidelijkheid bij zowel de gemeente als marktpartijen.

In de periode van oktober 2018 tot en met maart 2020 is bij 116 vergunningaanvragen voor woningbouw het experiment toegepast. Voor al deze 116 gebouwen geldt nu een verlaagde EPC.

Met ingang van 1 januari 2021 wordt geen gebruik meer gemaakt van het experiment. Dat komt door de inwerkingtreding van BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). BENG stelt landelijk nieuwe eisen aan de energieprestaties van gebouwen, waardoor dit Chw-project niet meer van toepassing is.

Zie ook

Een ander project in Enschede dat gebruik maakt van de Crisis- en herstelwet:

  • Enschede - Gebiedsontwikkeling luchthaven Twente

Thema

Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Enschede
Status
9-in werking
Artikel Chw
artikel 6p
Tranche
Tranche 17, Ministeriele regeling 1

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Maatwerkvoorschriften

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg