Ga naar de inhoud
logo-iplo-zonder-subtitel
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Gouda - Goudasfalt
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Goudasfalt: van industrie naar maatschappelijke meerwaarde


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het gebied van een voormalige asfaltcentrale in Gouda is gericht op het toelaten van activiteiten in plaats van functies. Er wordt geen concreet eindbeeld vastgelegd. Initiatiefnemers zullen in samenspraak met andere belanghebbenden het gebied gaan invullen. De gemeente heeft een mengpaneel ontwikkeld dat de gevolgen van voorgenomen activiteiten inzichtelijk maakt.


Aan de Hollandsche IJssel, tegenover de binnenstad van Gouda, was tot 2013 een asfaltcentrale gevestigd. Het burgerinitiatief Goudasfalt wil van het oude industriegebied een zone maken met activiteiten als wonen en sporten. Ook moeten er werkplaatsen voor verschillende ambachten komen, naast stadslandbouw, ruimte voor evenementen, cultuur en kleinschalige horeca. De Crisis- en herstelwet lijkt hier goede mogelijkheden voor te bieden.

Situatie

De bedrijfsvoering van de asfaltcentrale in Gouda is beëindigd. Samen met burgers en andere belanghebbenden is de gemeente op zoek naar een nieuwe invulling van het gebied. Een flexibel en uitnodigend bestemmingsplan kan rechtdoen aan de wensen van burgers en belanghebbenden. Thema’s die daarbij spelen zijn woningbouw en participatie, maar bijvoorbeeld ook veiligheid, gezondheid en natuur. Op dit moment is er nog geen bestemmingsplan. Het ziet er echter naar uit dat in ieder geval het instrument van de bestemmingsplan-activiteit gebruikt gaat worden.

Stand van zaken

Het project zit nog in de (buitenwettelijke) voorfase. Samen met initiatiefnemers wordt de ruimtelijke bandbreedte voor de toe te laten functies bepaald. Ook worden gebiedsonderzoeken uitgevoerd en een plantoelichting geschreven.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Dankzij de Crisis- en herstelwet kan Gouda alvast werken in de geest van de Omgevingswet. Met instrumenten als de bestemmingsplanactiviteit kan men een globaal en flexibel bestemmingsplan opstellen dat voldoende rechtszekerheid biedt. Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor dit gebied is gericht op het toelaten van activiteiten in plaats van functies. Het is niet de bedoeling een concreet eindbeeld vast te leggen. Initiatiefnemers gaan het gebied in samenspraak met andere belanghebbenden invullen.

Ervaringen en resultaten

Dit project zit nog in de voorfase. Wel heeft de gemeente Gouda al een mengpaneel ontwikkeld. Dat bouwt scenario’s met diverse functies. Zo krijgen betrokkenen inzicht in de effecten van voorgenomen functies in het gebied. Ook wordt duidelijk hoe de activiteiten elkaar beïnvloeden. Het mengpaneel helpt om te komen tot een goede afweging tussen beschermen en benutten. De volgende stap in dit traject zou het opstellen van een (voor)ontwerpbestemmingsplan zijn.

Gouda - Goudasfalt in beeld

Thema

Circulaire economie
Geluid
Gezondheid
Klimaatadaptatie
Landbouw
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Natuur
Participatie
Veiligheid
Water
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Gouda
Status
1-voorbereiding
Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 8, Tranche 16

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Bestemmingsplanactiviteit

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Crisis- en herstelwet (Chw), de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Laat u inspireren door de experimenten van de Crisis- en Herstelwet

De Crisis- en herstelwet (Chw) liep vooruit op de Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden. Inmiddels zijn er rond de 400 experimenten in verschillende stadia van uitvoering. Op deze website vindt u meer informatie over een selectie van deze experimenten. Laat u inspireren en ga ook aan de slag!.

Service

  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg