Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Provincie Groningen: voorlopige bestemming windturbineparken
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Provincie Groningen: voorlopige bestemming windturbineparken



Provincies zijn samen met gemeenten verantwoordelijk voor de inpassing van wind- en zonneparken in het landschap. Maar waar komen die windturbineparken te staan en voor hoelang?

Situatie

De provincie Groningen heeft voor 5 windparken een omgevingsvergunning voor de bouw van de turbines verleend. Ook de Welstandscommissie en de Commissie Milieueffectrapportage hebben een positief advies gegeven. Samen zijn de parken goed voor ongeveer 300 megawatt. Het gaat om: Windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding, Windpark Geefsweer, Windpark Oosterhorn, Windpark Oostpolder, Windpark Oostpolderdijk.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Alle provincies hebben op 31 januari 2013 een akkoord gesloten met het Rijk om te zorgen dat er ruimte komt voor 6.000 megawatt aan windenergie op land in 2020. Dat betekende voor de provincie Groningen een taakstelling van 855,5 megawatt windenergie. De Crisis- en herstelwet bevat een experiment met het voorlopig bestemmen van windturbineparken.

Besluit Uitvoering Crisis- en herstelwet

In het Energieakkoord voor duurzame groei staat dat Nederland in 2050 een klimaatneutrale energievoorziening wil hebben. Die neemt veel ruimte in beslag en vraagt dus om een goede inpassing. Daarom legt de wetgever de mogelijkheden van windenergie nu vast in ruimtelijke plannen. Zo is voor iedereen te zien voor welke doelen men gronden mag gebruiken.

Aan de andere kant wil de wetgever de nadelen van een bestemming voor windenergie voorkomen. In het Besluit Uitvoering van de Crisis- en herstelwet staat daarom een experiment voor het voorlopig bestemmen van windturbineparken (30 jaar). Die voorlopige aanpak zorgt dat bevoegd gezagen flexibeler kunnen omgaan met de bestemmingsplannen voor dit soort duurzame energie.

Ervaringen en resultaten

Het voorlopig bestemmen van windturbines is in de provincie Groningen toegepast bij de volgende windparken:

  • Windpark Eemshaven-Zuidoost. 6 windturbines, bijna klaar, op de certificering na.
  • Windpark Oostpolderdijk. 3 windturbines zijn in aanbouw.
  • Windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding. 16 windturbines zijn vanwege een lopend beroep tegen het bestemmingsplan nog niet in aanbouw.
  • Windpark N33. 35 windturbines zijn voltooid.
  • Windpark Eemshaven. 5 windturbines zijn in aanbouw.

Vervolg

Het grootste deel van de windturbines die een voorlopige bestemming hebben gekregen, is dus momenteel in aanbouw. Bij het einde van de exploitatieperiode van de turbines wordt bekeken of windenergie dan nog op deze manier en plaats nodig is. Wat daarop ook het antwoord is: men zit dan niet vast aan de bestaande opstelling, omdat de voorlopige bestemming tegen die tijd is komen te vervallen.

De provincie Groningen, bevoegd gezag voor dit plan, moet het plan voor de windturbines uiterlijk 15 juli 2021 vaststellen. Er is sprake van een provinciaal inpassingsplan. Daarin zijn de windturbineparken voorlopig bestemd voor een periode van tussen de 25 en 30 jaar volgens het experiment met art. 7o van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. De voorlopige bestemmingen uit een inpassingsplan kunnen worden overgenomen in een bestemmingsplan, maar dat hoeft niet.

Provincie Groningen: windturbineparken

Thema

Energietransitie: wind- en zonneparken

Algemeen

Type overheid
Provincie
Overheid
Provincie Groningen
Status
9-in werking
Artikel Chw
artikel 7o
Tranche
Tranche 11

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Van toepassingBekijk het advies
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Planperiode 35 jaar, Voorlopige bestemming max. 30 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg