Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Haarlemmermeer - Park 21
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Park 21 Haarlemmermeer: groen recreëren reorganiseren


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het nog op te stellen bestemmingsplan met verbrede reikwijdte wordt straks gekenmerkt door flexibiliteit, uitnodigingsplanologie en betrokkenheid van initiatiefnemers. Het plan zal ook regels bevatten over duurzaamheid en klimaatadaptatie.


Het buitengebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep moet een park met vele recreatiemogelijkheden worden. Ook participatie én duurzaamheid staan er op allerlei manieren voorop. Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte zou goed passen bij de ambities in dit gebied.

Situatie

Veel inwoners van de Randstad vinden het moeilijk recreatiemogelijkheden dichtbij huis te vinden. Daarom is er het plan om in de Haarlemmermeer 1.000 hectare akkerland te ontwikkelen tot een parkachtig gebied met regionale, landelijke én internationale betekenis voor recreatie. Het plan is gebaseerd op organische gebiedsontwikkeling en uitnodigingsplanologie. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Men zet in op sluitende kringlopen van energie, water en materialen. Tot slot moet er een klimaatbestendig watersysteem komen, het Verbeterd Droogmakerij Systeem (VDS). Vanwege de verschillende en vergaande ambities bij dit plan lijkt een regulier bestemmingsplan geen optie. Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte biedt wél veel kansen.

Stand van zaken

Een (voor)ontwerp-bestemmingsplan moet nog worden opgesteld. Er is veel vertraging opgelopen vanwege de complexe opgave, het tijdgebrek en de prioriteitstelling. Ook het krijgen van draagvlak en experimenteren met nieuwe regelgeving kost veel tijd.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Met een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte kan de gemeente Haarlemmermeer samen met betrokkenen en initiatiefnemers flexibel invulling geven aan het gebied. De gemeente kan in het plan ook meteen regels opnemen over duurzaamheid en klimaatadaptatie.

Ervaringen en resultaten

Hoewel een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte de ideale oplossing lijkt om dit gebied te ontwikkelen, zit er nog niet direct schot in de zaak. Het (voor)ontwerp-bestemmingsplan moet nog worden opgesteld. Er is door verschillende oorzaken veel vertraging opgelopen. Ook is het niet eenvoudig om draagvlak te creëren, en experimenteren met nieuwe regelgeving vergt veel tijd. Tot slot heeft men in het gebied te kampen met stikstofproblematiek. Daardoor kunnen bepaalde initiatieven niet doorgaan. Kortom: het is nog de vraag hoe de planvorming voor het gebied zich de komende periode ontwikkelt.

Zie ook

Andere projecten in Haarlemmermeer die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:

  • Haarlemmermeer - Badhoevedorp, Schuilhoeve
  • Haarlemmermeer - Regeldruk

Haarlemmermeer - Park 21 in beeld

Thema

Circulaire economie
Klimaatadaptatie
Landbouw
Mobiliteit
Participatie
Water

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Haarlemmermeer
Status
2-voorontwerp
Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 15

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg