Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Haarlemmermeer - Regeldruk
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Haarlemmermeer - Vermindering regeldruk


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het experiment heeft tot doel de regeldruk in de bouw te verminderen, wat in lijn is met de Omgevingswet.


Voldoet een bouwwerk aan het Bouwbesluit 2012? Dat moesten gemeenten tot voor kort bij iedere standaard aanvraag voor een bouwvergunning toetsen. Minder toetsen zou leiden tot minder regeldruk en lagere lasten. De gemeente Haarlemmermeer oefent met een nieuwe opzet daarvoor uit de Crisis- en herstelwet (Chw). En dat experiment werkt.

Situatie

Ook voor bepaalde kleinere vergunningplichtige ‘standaardbouwwerken’ (zoals dakkapellen) moesten gemeenten altijd een volledige bouwtoets vooraf uitvoeren. Dat eist de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Maar veel van die bouwwerken zijn alleen vanwege een ruimtelijk of welstandsmotief vergunningplichtig. Dus niet voor bijvoorbeeld de maatvoering. Er is dan geen reden om deze bouwwerken preventief te toetsen aan de bouwtechnische voorschriften. De gemeente Haarlemmermeer maakt daarom nu gebruik van een experiment uit de Chw. Ze hoeft daardoor niet meer bij alle bouwwerken vooraf te checken of ze voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Dat laat ze over aan de initiatiefnemer, meestal de bouwer of aannemer. Het experiment is nu volop in werking.

Volgende stappen

Het experiment loopt in ieder geval door tot 1 januari 2021.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Dit experiment maakt het mogelijk om af te wijken van de Wabo door de verplichte bouwtoets buiten werking te stellen. Zo kan een gemeente de regeldruk in de bouw verminderen, wat in lijn is met de Omgevingswet.

Ervaringen en resultaten

Het experiment in de Haarlemmermeer heeft effect. In 2019 werd het bij 247 van de in totaal 1.068 verleende omgevingsvergunningen voor bouwen toegepast. Dat was in 23% van de gevallen. In het eerste kwartaal van 2020 werd het al bij 86 van de 295 verleende vergunningen gebruikt (29%). Vanwege de resultaten loopt het experiment in ieder geval door tot 1 januari 2021.

Zie ook

Andere projecten in Haarlemmermeer die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:

  • Haarlemmermeer - Badhoevedorp, Schuilhoeve
  • Haarlemmermeer - Park 21

Thema

Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Haarlemmermeer
Status
9-in werking
Toelichting

In 2019 is het experiment bij 247 van de totaal 1.068 verleende omgevingsvergunningen voor bouwen toegepast (aandeel 23%). In het 1e kwartaal van 2020 is het experiment bij 86 van de 295 verleende vergunningen toegepast (aandeel 29%).

Artikel Chw
artikel 6g
Tranche
Tranche 5, Tranche 16

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg