Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Hattem - Buitengebied
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Hattem: ruim baan voor kansrijke initiatieven in buitengebied


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het flexibele en uitnodigende bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente Hattem gaat regels bevatten over duurzaam bouwen, welstand, dierenwelzijn en volksgezondheid. Door de opname van een meldingsplicht voor activiteiten is een globaal bestemmingsplan mogelijk. Kansrijke initiatieven kunnen eenvoudig worden ingepast.


De gemeente Hattem wil het buitengebied op een duurzame manier verder ontwikkelen, waarbij alle functies in het gebied op elkaar worden afgestemd. Er moet ook veel ruimte zijn voor initiatieven van bewoners, ondernemers en andere gebruikers. Daarom wil de gemeente een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gebruiken. Zo'n bestemmingsplan is veel flexibeler dan een traditioneel bestemmingsplan.

Situatie

De gemeente Hattem wil in het bestemmingsplan voor het buitengebied regels opnemen over duurzaam bouwen, welstand, dierenwelzijn en volksgezondheid. Ook worden er regels in opgenomen uit verschillende gemeentelijke verordeningen. Plus kwaliteitsregels voor het toetsen van activiteiten rondom natuur, water, landschap en cultuurhistorie. Deze regels moeten uiteindelijk leiden tot een afwegingskader voor álle activiteiten in de fysieke leefomgeving.

Het plan moet aanmoedigen tot initiatieven. Bijvoorbeeld door een meldingsplicht voor activiteiten en door een delegatiebevoegdheid. Er is dan meer ruimte vooraf voor kansrijke initiatieven. Dit voorkomt lange afwijkprocedures, waardoor initiatiefnemers soms afhaken. In het plan is verder aandacht voor duurzame ontwikkelingen als biologische bedrijfsvoering, energiebesparing en lokale duurzame energieopwekking.

Stand van zaken

Het Chw-bestemmingsplan Buitengebied is op 05 juni 2023 vastgesteld. Er is een behandeling geweest voor een voorlopige voorziening bij de Raad van State op 12 oktober 2023. De verwachting is dat het plan niet wordt geschorst voor de 42 initiatieven die in het bestemmingsplan zijn opgenomen.

Volgende stappen

De gemeente gaat de initiatieven toetsen aan het afwegingskader. Initiatiefnemers krijgen een brief om hun plannen aan te vullen. Het resultaat hiervan wordt opgenomen in het ontwerp-bestemmingsplan met verbrede reikwijdte.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Artikel 7c van het Besluit Crisis- en herstelwet (Chw) maakt het mogelijk om op een andere manier te bestemmen en ook ontwikkelingen mogelijk te maken. Ontwikkelingen die nu nog niet exact bekend zijn, maar waarvoor wel de randvoorwaarden in het plan of in de beleidsregel worden opgenomen. De Chw maakt het mogelijk om het vaststellen van planschade naar een later moment te verplaatsen. Dat hoeft dan niet meer bij het vaststellen van het bestemmingsplan, maar pas bij het verlenen van de omgevingsvergunning voor bouwen of voor een bestemmingsplanactiviteit.

Ervaringen en resultaten

Een cultuuromslag binnen de gemeente kost tijd. Loslaten is best lastig, zo leert de ervaring. Een goed participatietraject doorlopen kost ook tijd. Toch is er het nodige bereikt. In het proces hebben verschillende initiatiefnemers zich gemeld met plannen in het gebied. Uiteindelijk zijn 42 initiatieven opgenomen in het Chw-bestemmingsplan en is er een afwegingskader opgesteld als toetsingsinstrument voor toekomstige initiatieven.

Zie ook

Een ander project in Hattem dat gebruik maakt van de Crisis- en herstelwet:

  • Hattem - 't Veen

Hattem - Buitengebied in beeld

Thema

Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Natuur

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Hattem
Status
1-voorbereiding
Toelichting

Er is gewerkt aan een concept-bestemmingsplan met verbrede reikwijdte en een concept afwegingskader. Er ligt een concept-milieueffectrapportage en er zijn onderzoeken gedaan naar omgevingsaspecten. In november 2020 hebben gesprekken met ongeveer 40 initiatiefnemers plaatsgevonden.

Artikel Chw
artikel 7c, artikel 7w
Tranche
Tranche 15, Ministeriele regeling 5

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Bestemmingsplanactiviteit, Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan), Meldingsplicht, Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg