Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Heerlen - Hele grondgebied
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Heerlen: bestemmingsplan voor organische gebiedsontwikkeling


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het gehele grondgebied van Heerlen zet in op flexibiliteit en uitnodigingsplanologie en zal dynamischere gebruiksmogelijkheden gaan bieden. Daarnaast zullen ingrepen op het gebied van duurzaamheid worden gefaciliteerd.


Krimpregio Heerlen heeft een uitnodigend en flexibel bestemmingsplan nodig. Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte lijkt een passende oplossing.

Situatie

De gemeente Heerlen wil haar bestemmingsplannenbestand actualiseren en actueel houden. Reguliere bestemmingsplannen zijn niet gemaakt om het hoofd te bieden aan de problematiek van een krimpregio. Er is een uitnodigend bestemmingsplan nodig dat organische gebiedsontwikkeling mogelijk maakt. Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte is zo’n plan. Het kan innovatieve manieren mogelijk maken om het leegstaande kantoorcomplex Carbon6 te gaan hergebruiken. Daarnaast moet het de vitaliteit van de binnenstad bevorderen, door krachtige en dynamischere gebruiksmogelijkheden te bieden.

Verder moet het ingrepen op het gebied van duurzaamheid makkelijker maken. Het centrum van Hoensbroek is vanwege bepaalde bodemkenmerken heel geschikt voor de toepassing van warmte-koudeopslag. Met het opstellen van een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor dit soort deelgebieden, ontstaat uiteindelijk een gebiedsdekkend plan. Belangrijke thema’s daarbij zijn woningbouw, energietransitie, participatie, klimaatadaptatie en water.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte biedt innovatieve mogelijkheden om de specifieke problematiek van een krimpregio als Heerlen aan te pakken. Zo’n plan biedt meer kansen voor initiatieven. Dit bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het gehele grondgebied zet in op flexibiliteit en uitnodigingsplanologie. Het biedt dynamischere gebruiksmogelijkheden en maakt duurzaamheid makkelijker uitvoerbaar.

Ervaringen en resultaten

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor deelgebied Hoensbroek is inmiddels in voorbereiding. Duurzaamheidsvraagstukken (vooral op gebied van water) worden nu integraal meegenomen in de planvorming. In het tweede kwartaal van 2021 komt er een voorontwerpbestemmingsplan voor het deelgebied Hoensbroek.

Thema

Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Klimaatadaptatie
Participatie
Water
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Heerlen
Status
1-voorbereiding
Artikel Chw
artikel 7g
Tranche
Tranche 14

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg