Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Helmond - Automotive Campus
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Gemeente Helmond: campus wordt middelpunt automotivesector


Vooruitlopend op de Omgevingswet

In het bestemmingsplan staat onder andere hoe de gemeente de campus duurzaam wil ontwikkelen. Het plan maakt ook gebruik van regels voor het bouwen op een vuilstort. Daarvoor is inmiddels ontheffing ontvangen.


De gemeente Helmond ontwikkelt een bedrijventerrein tot de Automotive Campus. Deze campus moet het middelpunt worden van de Nederlandse automotivesector. Verschillende voorzieningen en faciliteiten moeten ervoor zorgen dat duurzame en innovatieve bedrijven zich op de campus vestigen. Ook zorgt de gemeente dat de campus goed bereikbaar is via de N270.

Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte

Voor de ontwikkeling van de campus zijn regels nodig die verder gaan dan 'een goede ruimtelijke ordening'. Zo wil gemeente de campus duurzaam ontwikkelen. De gemeente heeft daarom een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt voor de ontwikkeling van de Automotive Campus. Zo’n plan loopt vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet.

  • Het plan gaat over de fysieke leefomgeving en niet alleen over de ruimtelijke aspecten daarbinnen. Dat betekent dat ook onder meer milieumaatregelen, natuur en welstand in het plan staan.
  • Verordeningen kunnen onderdeel zijn van het plan. Dit staat ook in het ontwerp van de Omgevingswet.
  • Grondexploitaties kunnen in fases worden opgesteld. Bij organische gebiedsontwikkeling hoeft daarom niet direct een gedetailleerde grondexploitatie te komen.
  • Onderzoeken kunnen in fases worden gedaan. In het begin gebeurt dit globaal. Verder in het traject wordt het onderzoek steeds gedetailleerder.

Stand van zaken

De afgelopen jaren heeft een aantal topinstellingen, onderwijsinstellingen en startende bedrijven zich gevestigd op de campus. Ook is er nieuwe openbare ruimte gekomen. En op de N270 ligt nu een nieuw kruispunt voor de campus. Voor de verdere ontwikkeling van de campus is het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte Automotive Campus opgesteld, dat inmiddels ook onherroepelijk is geworden.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De gemeente Helmond wil onderzoeken welke aspecten van de fysieke leefomgeving in het toekomstige omgevingsplan, nu al in het bestemmingsplan kunnen. Dit doet de gemeente samen met de mede-eigenaren van het plangebied. De gemeente heeft het gebied daarom aangemeld als innovatief experiment, vooruitlopend op de Omgevingswet. Dit sluit aan bij soortgelijke experimenten die zijn aangemeld vanaf de 7e tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (Chw).

Ervaringen en resultaten

Dit is het eerste project van de gemeente Helmond dat is aangemeld voor de Chw. Voor de ontwikkeling Automotive Campus is de notitie “Duurzaam bouwen Automotive Campus, een duurzaam bedrijventerrein met ambities” opgesteld. Samen met partners binnen de Automotive Campus wordt duurzaamheid vormgegeven.

Zie ook

Een ander project in Helmond dat gebruik maakt van de Crisis- en herstelwet:

  • Helmond - Brainport

Helmond - Automotive Campus in beeld

Ga naar het fotoalbum

Thema

Geluid
Gezondheid
Mobiliteit
Natuur
Water

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Helmond
Status
4-vastgesteld
Toelichting

De gemeenteraad heeft op 9 april 2019 het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor de Automotive Campus en het exploitatieplan Automotive Campus gewijzigd vastgesteld ten opzichte van de ontwerpplannen. Tegen het vastgestelde bestemmingsplan is beroep aangetekend. Er is nog geen uitspraak gedaan.

Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 10

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Bestemmingsplanactiviteit, Delegatie, Integratie verordeningen, Maatwerkvoorschriften, Meldingsplicht, Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg