Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Hillegom - Buitengebied
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Buitengebied Hillegom en de Zanderij: anders in ontwikkeling


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Dit plan gaat al uit van activiteiten en functies. Daarnaast bevat het open normen voor gebruik en bouwen. Ook hebben we geprobeerd om enkele bepalingen vanuit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) over te zetten naar dit plan.


De gemeente Hillegom wil haar bestemmingsplan actualiseren en meteen nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied stimuleren. Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte lijkt goed aan te sluiten op de wensen.

Situatie

De gemeente Hillegom experimenteert met het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Ze probeert op die manier meer ruimte te bieden aan nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied. De thema’s participatie, klimaatadaptatie, gezondheid en geluid staan centraal. Het plan creëert onder meer de mogelijkheid om meer woningen te bouwen, wat zorgt voor een impuls voor de bouwsector. Ook komen er regels over duurzaamheid in het plan. Die maken het mogelijk om een warmte-koudeopslag, een warmte-rotonde en zonnepanelen in het gebied te plaatsen.

Stand van zaken

De gemeente Hillegom heeft eerst een omgevingsvisie in procedure gebracht. Ze nodigde bewoners uit te komen met hun initiatieven en wensen voor het hele grondgebied. Dat leverde rond de 90 verzoeken op om projecten mogelijk te maken. Bijvoorbeeld het geven van een nieuwe (woon)functie aan vrijkomende agrarische bebouwing.

Het nieuwe bestemmingsplan is straks direct gekoppeld aan deze omgevingsvisie. Gaan bijvoorbeeld bouw- en gebruiksactiviteiten verder gaan dan wat in het eerdere ruimtelijke regime mogelijk was? Dan toetst het plan die activiteiten direct aan de visie. De functiegebieden in het nieuwe plan zijn dan ook hetzelfde als de deelgebieden uit de visie.

In de omgevingsvisie van de gemeente Hillegom is duurzaamheid een belangrijk kader. Meer specifiek sociale, fysieke en economische duurzaamheid. Het omgevingsplan vertaalt deze visie in juridische regels.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Door de Crisis- en herstelwet (Chw) kan de gemeente Hillegom vast vooruit lopen op de Omgevingswet. Dat doet zij met het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Dat gaat nu al uit van activiteiten en functies. Daarnaast bevat het open normen voor gebruik en bouwen. Ook heeft de gemeente geprobeerd om enkele bepalingen vanuit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) al over te zetten naar het bestemmingsplan. Tot slot geeft het plan de gemeente de mogelijkheid om het claimmoment voor indirecte schade te verleggen naar de omgevingsvergunning.

Ervaringen en resultaten

Het ontwerp-omgevingsplan Buitengebied en de Zanderij lag in februari en maart van 2020 ter inzage. Door corona kon er toen niet genoeg participatie plaatsvinden. Daarom lag het ontwerp-plan eind 2020 nog eens ter inzage. Op dit moment is men de stukken aan het voorbereiden om het plan ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden.

Het opstellen van dit plan heeft veel meer tijd gekost dan het opstellen van een 'normaal' bestemmingsplan. Dat kwam onder andere doordat gewerkt is 'vanuit een blanco vel'. Dit vel is met een integrale werkgroep van interne collega's én externe partijen ingevuld. Voorbeelden van die externe partijen zijn de GHOR, GGD, de brandweer, het Hoogheemraadschap en de politie.

Doordat het ontwerp-plan ter inzage lag in februari en maart, toetst de gemeente concrete initiatieven al aan het plan. De gemeente schafte hiervoor speciaal een viewer aan, die het complexe plan leesbaar maakt. Een pdf bleek namelijk niet te werken niet met zoveel werkingsgebieden en verwijzingen binnen de regels.

De toetsing van het plan vindt plaats aan de Omgevingstafel. Door corona is dat nu een digitale tafel, ook weer met in- en externe partners. De gemeente gebruikt deze tafel nu ook voor andere initiatieven dan alleen die uit het plangebied van het omgevingsplan. Ook andere aanvragen worden hier besproken: het wordt de standaardprocedure voor de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen.

Hillegom - Buitengebied in beeld

Thema

Geluid
Gezondheid
Klimaatadaptatie
Participatie

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Hillegom
Status
3-ontwerp
Artikel Chw
artikel 7c, artikel 7w
Tranche
Tranche 15, Tranche 17

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Bestemmingsplanactiviteit, Integratie verordeningen, Meldingsplicht, Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg