Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Hulst - Vermindering regeldruk
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Hulst verlaagt de regeldruk in de bouw


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het experiment in artikel 6g heeft tot doel de regeldruk in de bouw te verminderen, wat in lijn is met de Omgevingswet. Het experiment in artikel 6n biedt een maatwerkoplossing waardoor het mogelijk is om in de binnenstad van Hulst historisch waardevolle gebouwen te renoveren of te verbouwen. Zonder dat voldaan hoeft te worden aan bepaalde eisen voor nieuwbouw.


Bouwen of verbouwen in Hulst was onder de huidige wet- en regelgeving niet altijd even eenvoudig. In het hele gebied waren er al snel vergunningen voor nodig. En in de binnenstad was het verbouwen of renoveren van oude gebouwen soms bijna onbegonnen werk door alle regels die hiervoor golden. De gemeente experimenteert nu met 2 artikelen uit het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (Bu Chw) om dit te verbeteren.

Situatie

De gemeente Hulst wil verbetering brengen in 2 bestaande situaties.

  1. De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) bepaalt dat er vaak een volledige bouwtoets vooraf moet plaatsvinden. Ook bij kleinere standaardbouwwerken waar een vergunning voor nodig is, zoals dakkapellen. Maar vaak zijn dat soort bouwwerken alleen vergunningplichtig om bijvoorbeeld welstandsredenen. Dan is er geen aanleiding om ze op voorhand te toetsen aan de bouwtechnische voorschriften. Dat is bij vergunningvrije bouwwerken namelijk ook niet nodig.
  2. Het Bouwbesluit 2012 stelt hoge eisen aan nieuwbouw. Diezelfde eisen maken het onmogelijk of erg kostbaar om historisch waardevolle gebouwen in de binnenstad van Hulst te renoveren of te verbouwen. Het gevolg: ongewenste sloop van die gebouwen.

Door Chw meer mogelijk

Met 2 experimenten uit de Chw pakt Hulst deze situaties aan.

Artikel 6g

Artikel 6g geldt voor de gehele gemeente en stelt dat voor bepaalde kleine bouwwerken niet langer vooraf een check aan het Bouwbesluit 2012 hoeft plaats te vinden. Dat is voortaan de taak van de initiatiefnemer.

Artikel 6n

Artikel 6n geldt alleen voor de binnenstad. Hierin staat dat bepaalde technische eisen uit het Bouwbesluit 2012 niet gelden in de binnenstad van Hulst. Die eisen gaan vooral over daglichttoetreding en het hebben van een buitenberging.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De gemeente Hulst maakt gebruik van de experimenten in artikel 6g en 6n van het Besluit uitvoering (Bu) Chw. Doelen van het experiment in artikel 6g zijn minder regels en lagere lasten voor de gemeente én voor de bewoners die een vergunning nodig hebben. Het experiment in artikel 6n voorkomt dat waardevolle historische panden worden gesloopt omdat renovatie en verbouwing onhaalbaar zijn door de eisen uit het Bouwbesluit 2012.

Ervaringen en resultaten

Hulst heeft al even kunnen experimenteren met de nieuwe regelgeving. In de afgelopen periode is artikel 6g 46 keer toegepast, in 21% van de in totaal 218 vergunningaanvragen. Artikel 6n is op het totale aantal van 19 vergunningen nog geen enkele keer toegepast. De gemeente Hulst geeft aan dat de voordelen voor burger en overheid tot nu toe vrij klein zijn. Toch gaat ze voorlopig door met het experiment.

Hulst - Vermindering regeldruk in beeld

Thema

Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Hulst
Status
9-in werking
Toelichting

Artikel 6g: 46 keer toegepast van in totaal 218 vergunningen (21%)

Artikel 6n: (nog) niet toegepast

Artikel Chw
artikel 6g, artikel 6n
Tranche
Tranche 14, Tranche 15

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg