Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Leusden - Hele grondgebied en EPC
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Leusden: bestemmingsplan verbrede reikwijdte en strenger EPC



Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het hele grondgebied, als voorloper op het omgevingsplan. Dat is het doel van de gemeente Leusden. Om alvast een begin te maken, zijn er bestemmingsplannen opgesteld voor 2 deelgebieden: de nieuwe woonbuurten Maanwijk en Lisidunahof. Daar gelden ook strengere duurzaamheidsregels.

Situatie

De gemeente Leusden wil een flexibel bestemmingsplan voor het hele grondgebied opstellen, vooruitlopend op de Omgevingswet. In het plan wil ze regels opnemen over het fysieke leefmilieu, maar ook over duurzaamheid. Voor 2 wijken is alvast een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte opgesteld, inclusief strengere duurzaamheidsregels. In heel Maanwijk geldt een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0. In de wijk Lisidunahof moeten bepaalde woningtypen een EPC van 0 hebben. In beide buurten geldt dat de woningen gasloos moeten zijn, in Maanwijk moeten ze ook energieneutraal zijn. Deze eisen zijn strenger dan de eisen van BENG (bijna energieneutrale gebouwen), en dat maakt de aanpak in deze wijken innovatief.

Stand van zaken

Voor de 2 deelgebieden zijn bestemmingsplannen met verbrede reikwijdte opgesteld, met daarin de vereiste van een EPC van 0. Er is besloten om geen Crisis- en herstelwet-plan (Chw-plan) voor het buitengebied te maken, omdat toen onzeker was of de op dat moment geplande invoeringsdatum van de Omgevingswet (1 januari 2021) gehaald zou worden.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De Chw maakt het mogelijk een EPC van 0 in de planregels op te nemen. Dat is innovatief. De bestemmingsplannen met verbrede reikwijdte voor de 2 vooruitlopende woonwijken hebben nog een voordeel. De gemeente kan daardoor vast oefenen met een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het hele grondgebied, als voorloper op het omgevingsplan.

Ervaringen en resultaten

Het bestemmingsplan voor Maanwijk is vastgesteld op 6 februari 2020, het beroep loopt nog. Het bestemmingsplan voor Lisidunahof is vastgesteld op 28 mei 2020 en is inmiddels onherroepelijk geworden. Voor het buitengebied komt geen Chw-plan. Leusden werkt in plaats daarvan aan een Nota van Uitgangspunten voor een omgevingsplan voor het landelijk gebied van Leusden.

De gemeente Leusden wil in dit traject graag meer samenwerken met het ministerie. Ook vindt de gemeente het vreemd dat een EPC van 0,2 in de meeste gevallen lastiger te realiseren is dan de geldende (hogere) BENG-norm. Leusden blijft streven naar zo duurzaam mogelijke nieuwbouweisen.

Thema

Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Klimaatadaptatie
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Den Haag, Leusden
Status
4-vastgesteld
Toelichting

Bestemmingsplan Maanwijk is vastgesteld op 6 februari 2020, beroep loopt nog.

Bestemmingsplan Lisidunahof is vastgesteld op 28 mei 2020 en onherroepelijk geworden.

Artikel Chw
artikel 7g, artikel 6p
Tranche
Tranche 17

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg