Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Loon op Zand: vergunningvrij bouwen in de Efteling
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Loon op Zand: vergunningvrij bouwen in de Efteling


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Vergunningvrij bouwen wordt straks deels mogelijk onder de Omgevingswet


De Efteling in Loon op Zand is een van de grootste attractieparken van Europa. Het biedt veel directe en indirecte werkgelegenheid voor de inwoners van Loon op Zand. Om te kunnen groeien, is het onder andere nodig de kern van het park te versterken. Dat gebeurt deels door kleine bouwwerken te vervangen en bij te maken.

Situatie

Om internationaal tot de belangrijkste attractieparken te blijven horen, zet De Efteling in op groei. Er zijn rondom het park diverse verblijfsaccommodaties gebouwd, en ook het park zelf ontwikkelt zich voortdurend. Er komen nieuwe attracties bij, bestaande attracties krijgen onderhoud, en overal in het park worden er kleinere aanpassingen gedaan. Denk daarbij aan het vervangen of toevoegen van bewegwijzering, overkappingen, banken en afvalbakken. Het kost veel tijd als voor deze kleine bouwwerken steeds een vergunning moet worden aangevraagd. Een experiment van uit de Crisis- en herstelwet maakt het mogelijk bepaalde kleine bouwwerken zonder vergunning uit te voeren. Dat maakt het attractiepark duurzamer en daarmee toekomstbestendig.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Dankzij de Crisis- en herstelwet is het mogelijk geworden om deels vergunningvrij te bouwen in de Efteling. Met de regeling in artikel 6o van het Besluit uitvoering (Bu) Chw mogen binnen het attractiepark, onder voorwaarden, zonder vergunning bouwwerken worden neergezet. Het mogen geen gebouwen zijn waar publiek komt, maar wel andere gebouwen, wegwijzers, prullenbakken en overkappingen. Daarnaast gebruikt de Efteling het experiment om het toepassen van duurzame energiesystemen zoals zonnecollectoren te stimuleren. Door dit experiment neemt de regeldruk af. Ook valt er een drempel weg voor verduurzaming van het attractiepark.

Ervaringen en resultaten

Het project blijft van kracht tot de einddatum in november 2023 in zicht is. Ook is men in Loon op Zand al bezig met de voorbereiding op de Omgevingswet. Daarin komt een vergunningsvrij deel uit.

Wat de gemeente Loon op Zand betreft had het project nog wel meer versoepelde bouwregels mogen hebben. De ideeën die zij vooraf voor ogen had, konden met dit project nog niet allemaal worden uitgevoerd.

Toch heeft ze al veel van het experiment geleerd. Zo vinden er tegenwoordig al in een vroeg stadium juridische gesprekken en positieve discussies plaats met medewerkers van De Efteling, waardoor de samenwerking met het attractiepark verder is gegroeid. Ook weet De Efteling door dit traject ook beter hoe een vergunningaanvraag verloopt, wat zorgt voor meer wederzijds begrip. Verder weet de Efteling nu beter welke stukken en informatie ze aan de gemeente moet aanleveren.

Fotoalbum De Efteling

Ga naar het fotoalbum

Thema

Landbouw
Veiligheid

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Loon op Zand
Status
9-in werking
Artikel Chw
artikel 6o
Tranche
Tranche 16

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken reken- en meetvoorschriften

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg