Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Nieuwkoop - Buytewech-Noord
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Nieuwkoop, Buytewech-Noord: Chw-plan voor een duurzame wijk


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Voor Buytewech-Noord wordt een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte opgesteld om alvast te experimenteren met de mogelijkheden van het omgevingsplan. In het plan worden duurzaamheidsaspecten geborgd. Ook nieuwe vormen van participatie zijn onderdeel van het experiment.


Op nieuwbouwlocatie Buytewech-Noord in Nieuwkoop, komen maximaal 290 woningen te staan. Het is de bedoeling dat er een klimaatadaptieve en duurzame wijk verrijst. Participatie moet een logisch onderdeel zijn van het proces. De gemeente kiest om deze redenen voor een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte.

Situatie

De gemeente Nieuwkoop start aan de noordkant van het dorp, voorbij park Buytewech, met de ontwikkeling van woningbouwproject Buytewech-Noord. In juli 2018 heeft ze het vlekkenplan ‘Polder’ voor Buytewech-Noord vastgesteld. Adviezen uit sessies met de toekomstige bewoners, omwonenden en andere geïnteresseerden nam ze daarin over. Ook stonden er direct hoge ambities in over duurzaamheid. In juni 2019 werd het stedenbouwkundig plan gepresenteerd. Door de opzet van het plan zijn er kleine eilandjes ontstaan en blijven er duidelijke zichtlijnen vanuit de bestaande wijken naar het open polderlandschap.

Verdere ontwikkeling

Park Buytewech wordt een stuk groter dan het huidige park. Zo krijgt de wijk een natuurlijke uitstraling, met veel ruimte voor heel diverse natuur. En zet Buytewech-Noord meteen een grote stap richting duurzaam wonen. Het toekomstige bestemmingsplan bouwt verder op de ambities uit het stedenbouwkundige plan. Niet alleen wat betreft duurzaamheid en participatie, maar bijvoorbeeld ook met een regeling voor doelgroepwonen.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De Crisis en herstelwet (Chw) voegt toe dat Nieuwkoop kan experimenteren en oefenen met de nieuwe mogelijkheden vanuit de Omgevingswet. Voor dit project betekent dat concreet dat men gebruik mag maken van nieuwe regelgeving die bij een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte hoort. In het plan worden duurzaamheidsaspecten geborgd. Ook zijn nieuwe vormen van participatie onderdeel van het experiment.

Ervaringen en resultaten

In juli 2018 is het vlekkenplan ‘Polder’ voor Buytewech-Noord vastgesteld, in februari 2020 volgde het stedenbouwkundig plan. Dat dient op zijn beurt als basis voor het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor Buytewech-Noord. De gemeente verwacht dat dit bestemmingsplan in het tweede kwartaal van 2021 kan worden gepresenteerd.

En Nieuwkoop kijkt al meteen verder. Na de vaststelling van het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte en het landschapsplan (naar schatting eind 2022), start ze met een omgevingsplan om de principes voor de duurzame wijk Buytewech-Noord te verankeren.

Fotoalbum Buytewech-Noord

Ga naar het fotoalbum

Thema

Klimaatadaptatie
Participatie
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Nieuwkoop
Status
1-voorbereiding
Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 17

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg