Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Nijmegen - Campusterrein
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Campusterrein Nijmegen-Radboud: via visie naar plan


Vooruitlopend op de Omgevingswet

In het nog op te stellen flexibele bestemmingsplan met verbrede reikwijdte zullen regels komen over het doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen van de fysieke leefomgeving voor maatschappelijke functies. En voor het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit.


De Radboud Universiteit en het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC) zijn steeds in ontwikkeling. Dat geldt ook voor de inrichting en de bebouwing van het terrein waarop zij gevestigd zijn. Voor datzelfde terrein gelden veel regels, eisen en onderzoeksverplichtingen. Een flexibel bestemmingsplan met verbrede reikwijdte kan uitkomst bieden.

Situatie

Volop in beweging. Dat is het terrein van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. En dat levert een complexe situatie op. Vooral door de vele regels en eisen waaraan de ontwikkeling van het terrein moet voldoen. Door de aanwezigheid van universitaire instellingen en een medisch centrum gelden er namelijk talloze onderzoeksverplichtingen. En die onderzoeksverplichtingen belemmeren de ontwikkelingen.

Verder ligt het terrein op het landgoed Heijendaal, dat regels heeft voor het groen en de beeldbepalende elementen. Een regulier bestemmingsplan biedt geen ruimte om al dit soort randvoorwaarden op te nemen. Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte is flexibele. Hierin kan een gemeente de onderzoeksverplichtingen verschuiven naar het moment van de vergunningaanvraag, de duurzaamheid van ontwikkelingen waarborgen en regels opnemen over groen en beeldbepalende elementen.

Stand van zaken

Vooruitlopend op de komst van een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het gebied, is de beheersverordening Nijmegen Heijendaal 2018 opgesteld. Het bestemmingsplan is in voorbereiding.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Er is nog geen bestemmingsplan met verbrede reikwijdte, maar dat wordt wel voorbereid. Er komen regels in over het doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen van de fysieke leefomgeving voor maatschappelijke functies. Ook gaat het plan in op het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit. Door deze mogelijkheden heeft het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte een grote meerwaarde vergeleken met een regulier bestemmingsplan.

Ervaringen en resultaten

Het opstellen van een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor dit gebied heeft wat vertraging opgelopen. De belangrijkste reden was het ontbreken van een duidelijke visie op het gebied. Die visie wordt nu opgesteld. Eerder is al de beheersverordening Nijmegen Heijendaal 2018 opgesteld. Het bestemmingsplan is nu in voorbereiding.

Zie ook

Andere projecten in Nijmegen die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:

  • Nijmegen - Dukenburg
  • Nijmegen - Groene Delta

Nijmegen - Campusterrein in beeld

Thema

Gezondheid
Klimaatadaptatie
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Mobiliteit
Participatie

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Nijmegen
Status
1-voorbereiding
Toelichting

Er wordt een visie op het gebied voorbereid waarna een ontwerp-bestemmingsplan zal worden gemaakt.

Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 14

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg