Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Nijmegen - Dukenburg
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Nijmegen Dukenburg: blik op gezond en duurzaam leven


Vooruitlopend op de Omgevingswet

De gemeente wil met participatie van bewoners en andere partijen de opgaven en inzet voor de wijk bepalen. In het nog op te stellen bestemmingsplan met verbrede reikwijdte komen regels die zien op een gezonde levensstijl in het fysieke domein. Ook komen er regels in voor een duurzame invulling van leegstaande gebouwen en braakliggende locaties.


Dukenburg is een jaren ’60-woonwijk in Nijmegen. Dat betekent dat de meeste gebouwen er inmiddels toe zijn aan renovatie of nieuwbouw. Dukenburg moet in de nabije toekomst een duurzame woonwijk worden die aanzet tot een gezonde levensstijl. Hoe ziet de weg daarnaartoe eruit?

Situatie

De verouderde wijk Dukenburg krijgt de komende jaren een impuls. De gemeente wil samen met de bewoners een toekomstbeeld voor de wijk opstellen. Corporaties en zorgpartijen gaan er investeren in een hoger voorzieningenniveau. Duurzaam en gezond leven worden de hoofdthema’s voor de ontwikkeling van de wijk. De toekomstvisie voor Dukenburg wordt concreter gemaakt in een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Naast gezond leven speelt daarin de duurzame invulling van leegstaande gebouwen en braakliggende locaties een grote rol. Dukenburg is ook aangewezen als 1 van de proeftuinen voor aardgasvrije wijken.

Stand van zaken

Het college heeft de Toekomstverkenning Dukenburg vastgesteld. Het ontwerp-bestemmingsplan met verbrede reikwijdte is in voorbereiding.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Dit Nijmeegse plan loopt vooruit op de Omgevingswet. De gemeente wil met participatie van bewoners en andere partijen de opgaven en de inzet voor de wijk bepalen. Het nog op te stellen bestemmingsplan met verbrede reikwijdte bevat regels die een gezonde levensstijl in het fysieke domein stimuleren. Ook zullen er regels in staan voor een duurzame invulling van leegstaande gebouwen en braakliggende locaties.

Ervaringen en resultaten

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Toekomstverkenning Dukenburg vastgesteld. Die verkenning krijgt nu een vervolg in de Toekomstvisie Dukenburg. Tegelijkertijd is het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte in voorbereiding. Het plan heeft wat vertraging opgelopen doordat er zo veel verschillende ontwikkelingen zijn in het plangebied. Dat vraagt in deze fase om veel afstemming tussen de projecten en vakdisciplines uit verschillende domeinen. Doordat die samenwerking vaak nieuw is, is het logischerwijs even zoeken naar de juiste weg en de meest pragmatische aanpak.

Zie ook

Andere projecten in Nijmegen die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:

  • Nijmegen - Campusterrein
  • Nijmegen - Groene Delta

Nijmegen - Dukenburg in beeld

Ga naar het fotoalbum

Thema

Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Gezondheid
Klimaatadaptatie
Participatie
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Nijmegen
Status
1-voorbereiding
Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 16

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg