Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Noord-Brabant - Havengebied Moerdijk
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Noord-Brabant - Havengebied Moerdijk



De gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en het Havenschap Moerdijk willen dat Moerdijk het duurzaamste haven- en industriegebied van Europa wordt. Bij de ontwikkeling van het gebied moet rekening worden gehouden met geluidnormen. Ook de stikstofuitstoot op de nabijgelegen Natura 2000-gebieden moet binnen de grenzen blijven.

Chw-ontwikkelingsgebied

Het haven- en industriegebied is een ontwikkelingsgebied binnen de Crisis- en herstelwet (Chw). Dit maakt onder andere de volgende zaken mogelijk:

  • Door de Chw is het mogelijk een zonebeheerplan en het ruimtelijk plan juridisch te koppelen. Het Inpassingsplan Geluid wordt dan een toetsingsgrond voor vergunningverlening. Zo krijgen de gemeente en de provincie een instrument om te sturen op het zorgvuldig en efficiënt gebruik van het haven- en industriegebied.
  • Gebiedsontheffing door de Flora- en faunawet en de Gedragscode Flora en Fauna motiveert bedrijven om te investeren in duurzaamheid. Maar het scheelt de bedrijven ook kosten. En het zorgt voor snellere procedures.

Stand van zaken

Er ligt een tussenuitspraak van de Raad van State. Er is een probleem geconstateerd met de stikstofdepositie. Het eerste besluit uit de 13e tranche van de Chw is vernietigd. Er is nu geen termijn voor het gebruik van de uitzondering. Dit staat wel in de wet. Er moet daarom een nieuw besluit komen door deze uitspraak over de PFAS en stikstof. Daarna moet het plan worden hersteld.

Volgende stappen

Het is nog niet zeker of er het project zorgt voor een lagere stikstofuitstoot op de gebieden eromheen. Hier wordt op dit moment onderzoek naar gedaan. Daarna kan het plan worden hersteld.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De gemeente Moerdijk en de provincie Noord-Brabant hebben zelf niet genoeg instrumenten om de bedrijfsontwikkeling zo te sturen dat een efficiënte verdeling van de milieugebruiksruimte ontstaat. De Chw heeft die instrumenten wel.

Zo is een Inpassingsplan (in dit geval zonebeheerplan) op dit moment juridisch niet bindend. Door de Chw is een juridische koppeling tussen een zonebeheerplan en het ruimtelijk plan wel mogelijk.

Ervaringen en resultaten

Met de Chw is het mogelijk om nu al verschillende duurzaamheidsaspecten voor een project vast te stellen.

Noord-Brabant - Havengebied Moerdijk in beeld

Thema

Circulaire economie
Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Klimaatadaptatie
Water

Algemeen

Type overheid
Provincie
Overheid
Provincie Noord Brabant
Status
4-vastgesteld
Artikel Chw
artikel 7c, artikel 7k
Tranche
Tranche 9

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Van toepassingBekijk het advies
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Maatwerkvoorschriften, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg