Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Dorp Norg, woonwijk Oosterveld: flexibel en duurzaam bouwen
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Dorp Norg, woonwijk Oosterveld: flexibel en duurzaam bouwen


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor Oosterveld maakt een organische ontwikkeling mogelijk, dankzij de open normen die met beleidsregels worden ingevuld. Verder zijn enkele gemeentelijke verordeningen in het plan opgenomen.


De gemeente Noordenveld ontwikkelt ten oosten van het dorp Norg een nieuwe wijk voor 225 woningen: Oosterveld. Er is een globaal en flexibel bestemmingsplan opgesteld. Daardoor krijgen woningbouwcorporaties en plaatselijke bouwbedrijven de kans om in fasen diverse soorten woningen te bouwen.

Situatie

In de nieuwe wijk Oosterveld kunnen niet alle woningen gelijktijdig en binnen 10 jaar gebouwd worden. Met een globaal, flexibel bestemmingsplan wil de gemeente zorgen dat er na iedere bouwfase een afgerond geheel bij komt. Tegelijkertijd moet de hele woonwijk als een eenheid gaan aanvoelen.

Stand van zaken

Het bestemmingsplan is in 2021 vastgesteld en inmiddels in werking. Momenteel wordt er al volop gebouwd in het gebied.

Duurzaamheid

In Oosterveld hecht men veel belang aan duurzaamheid. Zo is er speciale aandacht voor water, groen en een optimale ‘bezonning’ van de woningen. Ook onderzoekt de gemeente of in het bestemmingsplan een verdienmodel kan worden opgenomen om het treffen van duurzaamheidsmaatregelen te belonen.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte maakt voor Oosterveld een organische ontwikkeling mogelijk. Dat werkt vooral via het stellen van open normen die met beleidsregels worden ingevuld, en er is een planperiode van 20 jaar. Ook zijn enkele gemeentelijke verordeningen in het plan opgenomen. Verder biedt de verbrede reikwijdte mogelijkheden om aspecten als gezondheid en klimaatadaptatie direct in de planregels op te nemen.

Ervaringen en resultaten

Het bestemmingsplan is in 2021 vastgesteld en inmiddels in werking. Deze nieuwe, globale vorm van bestemmen biedt meer ruimte aan ontwikkeling dan dat we in het verleden in bestemmingsplannen boden. Vanwege de positieve resultaten geeft de gemeente sinds enkele jaren bij alle ontwikkelingen deze ruimte en faciliteren we nieuwbouwontwikkelingen met een globalere manier van bestemmen.

Thema

Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Gezondheid
Klimaatadaptatie
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Participatie
Veiligheid
Water
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Noordenveld
Status
3-ontwerp
Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 8, Tranche 16

Kenmerken

Jurisprudentie
Van toepassingBekijk de uitspraak
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Bestemmingsplanactiviteit, Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan), Integratie verordeningen, Meldingsplicht, Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg