Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Nunspeet - Hele grondgebied
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Nunspeet: 1 bestemmingsplan voor alle (woon)gebieden


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor de woongebieden van Nunspeet is de eerste stap naar een bestemmingsplan voor het hele grondgebied van de gemeente. Net zoals bij een omgevingsplan.


De gemeente Nunspeet werkt aan een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het hele grondgebied. Zo bereidt ze zich voor op de komst van de Omgevingswet. Als eerste stap heeft Nunspeet een plan voor de woongebieden opgesteld. Met deze vrij rustige deelgebieden is het goed oefenen voor het hele grondgebied.

Situatie

De gemeente Nunspeet heeft voor de woongebieden 1 bestemmingsplan met verbrede reikwijdte opgesteld. De bestaande woongebieden zijn voor een eerste stap vrij eenvoudige gebieden. En ze liggen verspreid over de kernen, zodat er overal geoefend kan worden.

Belangrijke thema’s in het bestemmingsplan zijn duurzamere woningbouw, participatie, klimaatadaptatie en geluid. In het plan zijn kleine ontwikkelingsmogelijkheden opgenomen voor woningbouw op zogenoemde ‘inbreidingslocaties’. Het gaat om ongeveer 60 huizen.

Door te oefenen met de woongebieden, kan Nunspeet straks verder met soortgelijke plannen voor andere gebieden. Denk aan bedrijventerreinen, centrumgebieden en recreatieterreinen. Het uiteindelijke doel is 1 grondgebieddekkend bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor de hele gemeente.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor de woningen krijgt delen van bestaande gemeentelijke verordeningen in zich. Het plan biedt ook maatwerk bij milieuhinder, bijvoorbeeld bij geluidsoverlast. Het bestemmingsplan draagt bovendien bij aan de energietransitie van gas naar andere energiebronnen. Verder biedt het kansen voor het afwijken van reken- en meetvoorschriften. En heeft het een planperiode van 20 jaar, waardoor het extra flexibel wordt tijdens de ontwikkeling. Deze aanpak loopt met al haar innovatieve elementen vooruit op de Omgevingswet.

Ervaringen en resultaten

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor de woongebieden biedt inderdaad veel meer flexibiliteit dan een regulier bestemmingsplan. Dat komt doordat het uitgaat van activiteiten, in plaats van functies. Het experimenteren met deze nieuwe vorm van het ruimtelijke plan kost wel meer tijd dan verwacht. Het voorontwerp is 19 mei 2020 door het college van burgemeester en wethouders (B&W) akkoord bevonden. En op 8 juni 2020 besproken in de raadscommissie Ruimte en Wonen. De volgende stap is het ter inzage leggen van het ontwerp-bestemmingsplan.

Thema

Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Geluid
Klimaatadaptatie
Participatie

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Nunspeet
Status
2-voorontwerp
Toelichting

Het voorontwerp is 19 mei 2020 door het college van burgemeester en wethouders (B&W) akkoord bevonden en op 8 juni 2020 besproken in de raadscommissie Ruimte en Wonen. Het voorontwerp is nog niet gepubliceerd.

Artikel Chw
artikel 7g
Tranche
Tranche 15

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken reken- en meetvoorschriften, Afwijken RO-standaarden, Diverse bepalingen artikel 3.1.6 Wro, Integratie verordeningen, Maatwerkvoorschriften, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg