Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Overbetuwe - De Pas
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Overbetuwe: woonwijk De Pas: waardevolle toevoeging



De Pas is een nieuwe woonwijk aan de zuidkant van Elst, in de gemeente Overbetuwe. Deze nieuwe wijk komt tussen de wijk Brienenshof en de Olympiasingel te liggen. Op fietsafstand van voorzieningen, zoals een school, winkels en een treinstation. De gemeente pakt de ontwikkeling van De Pas op een nieuwe manier aan, en gebruikt een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte.

Situatie

De gemeente Overbetuwe heeft voor het gebied De Pas aan de zuidzijde van Elst een ontwikkelingsvisie opgesteld. 1 van de leidende principes daarin is een groene landschappelijke structuur. Die sluit aan op de omgeving én biedt ruimte voor nieuwe woningen.

De Pas omvat in de komende jaren bijna 400 nieuwe woningen. Ze moeten een waardevolle toevoeging vormen op bestaande woonwijken. De gemeente wil daarom per fase een beeldkwaliteitsplan uitwerken en de omgeving betrekken bij de planvorming. Ook wil ze de ontwikkeling van de wijk als geheel in 1 bestemmingsplan opnemen.

Sociaal

1n van de doelen van dit nieuwbouwproject, is meer woningen opleveren voor mensen die het moeilijk hebben op de huidige woningmarkt. De gemeente heeft daarom met de ontwikkelaars afgesproken dat 30% van de woningen bestemd is voor sociale huur en 20% voor sociale koopwoningen. De koopwoningen worden onder Nationale Hypotheekgarantie gebouwd en zijn bedoeld voor starters en mensen met lagere en middeninkomens.

Participatie

Er loopt in De Pas een participatietraject met omwonenden, toekomstige bewoners en andere stakeholders. Daarin zijn ontwerpen voor duurzame ontwikkeling besproken, die nu met de aanwezige marktpartijen verder worden uitgewerkt. Het concept-beeldkwaliteitplan zal ook met de betrokkenen verder besproken worden.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte volgens de Crisis- en herstelwet (Chw) biedt veel flexibiliteit. De gemeente Overbetuwe kan hierin meer opnemen dan alleen onderwerpen die vallen onder een goede ruimtelijke ordening.

Het plan moet het bouwen van passende duurzame woningen mogelijk maken. Zo stimuleert het ook de bouwsector en draagt het bij aan de werkgelegenheid. Verder leek de ontwikkeling van De Pas lang te gaan duren. Daarom was het oorspronkelijk ook de bedoeling dat het een planperiode kreeg van 20 jaar, langer dus dan de traditionele bestemmingsplanperiode.

Ervaringen en resultaten

Van de mogelijkheden voor een langere looptijd maakt de gemeente uiteindelijk geen gebruik, van het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte wel. Vroeger kon een bestemmingsplan namelijk alleen gefaseerd ontwikkeld worden, nu kan het sneller en hoeft het plangebied niet meer in stukken te worden gehakt.

Vorig jaar is flink onderhandeld met marktpartijen. De gemeente heeft besloten de gemeentelijke grond te verkopen waarop het plangebied zich bevindt. Het hoofdlijnenakkoord over dit punt wordt nu uitgewerkt in een kooprealisatieovereenkomst. Daarnaast is Overbetuwe bezig met het stedenbouwkundige plan. Het voornemen is om het ontwerp-bestemmingsplan vóór 2022 in procedure te hebben.

Fotoalbum Overbetuwe De Pas

Ga naar het fotoalbum

Thema

Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Klimaatadaptatie
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Participatie
Water
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Overbetuwe
Status
2-voorontwerp
Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 14

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan), Integratie verordeningen, Maatwerkvoorschriften, Open normen/ beleidsregels, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg