Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Overschild: aardbevings- en toekomstbestendig herbouwen
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Overschild: aardbevings- en toekomstbestendig herbouwen


Vooruitlopend op de Omgevingswet

De Groningse kern Overschild heeft veel te lijden onder aardbevingen. Uit onderzoek blijkt dat aan 80% van de woningen verstrekkende maatregelen nodig zijn, in de meeste gevallen zelfs herbouw. Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte moet een snelle bouw mogelijk maken.

Situatie

Alle betrokkenen hebben samengewerkt aan de structuurvisie Overschild 2018-2028 en de Dorpsvisie Versterking Overschild. Doel van het bestemmingsplan: bijdragen aan het toekomst- en aardbevingsbestendig maken van het dorp Overschild. Daarbij streeft de gemeente Midden-Groningen naar flexibiliteit, ruimte voor vernieuwing en het zo goed mogelijk tegemoetkomen aan bewonerswensen.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan stelt eisen aan de duurzaamheid van de woningen. Ook is het welstandsbeleid in het plan ingepast. Onderzoeken zijn pas nodig in de vergunningfase. De ervaringen van dit bestemmingsplan worden meegenomen bij het werken aan het omgevingsplan voor de hele gemeente.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De innovaties die de gemeente wil gebruiken, passen binnen het kader van artikel 7c Besluit Uitvoering Chw. Behalve procedurele wensen, wil de gemeente bij dit bestemmingsplan onderzoeken of ook andere innovatieve mogelijkheden uit artikel 7c kunnen helpen om tegemoet te komen aan de gebiedswensen.

Ervaringen en resultaten

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte is vastgesteld. Het wordt zelfs al toegepast in de praktijk: de versterkingsoperatie is in volle gang, de eerste nieuwe huizen zijn opgeleverd. Inwoners waarderen de grotere flexibiliteit, al zijn ook daaraan grenzen.

De nieuwe werkwijze heeft wel meer aanpassing gevraagd van alle partijen die bij het vergunningtraject betrokken zijn. Zowel bij de aanvraag van vergunningen en het doen van meldingen, als bij het verlenen van vergunningen. Veel moest al doende worden ervaren en aangepast, dit kwam de bewonersvriendelijkheid soms niet ten goede.

Daar staat tegenover dat dit bestemmingsplan veel overzichtelijker is geworden dan het vorige plan. Bijna het hele dorp heeft nu dezelfde bestemming/functie. Ook kan gemakkelijker worden gewisseld tussen functies op individuele percelen, zonder procedures te voeren. Zolang er maar voldaan wordt aan de overige regelgeving.

Fotoalbum Overschild

Ga naar het fotoalbum

Thema

Circulaire economie
Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Gezondheid
Klimaatadaptatie
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Participatie
Veiligheid
Water
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Midden-Groningen
Status
4-vastgesteld
Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Ministeriele regeling 1

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Van toepassing
Verbrede reikwijdte

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Bestemmingsplanactiviteit, Delegatie, Diverse bepalingen artikel 3.1.6 Wro, Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan), Integratie verordeningen, Maatwerkvoorschriften, Meldingsplicht, Planperiode 20 jaar, Voorzienbaarheid planschade

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg