Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Rotterdam - Architect aan zet
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Rotterdam - Architect aan zet



In Rotterdam worden veel woningen gebouwd en verbouwd. De nieuwe woningen moeten natuurlijk goed en veilig zijn. Daarom wordt dit gecontroleerd: houdt de bouwer zich wel aan de bouwtechnische voorschriften? Vroeger gebeurde deze controle door de overheid. In het project Architect aan Zet gebeurt deze controle door architecten. Die hebben hiervoor een cursus gevolgd. Je hoeft als burger nu dus niet meer vooraf een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Dat scheelt veel tijd als je je huis wilt bouwen of verbouwen. Dit project is mogelijk dankzij de Crisis- en herstelwet (Chw).

Situatie

Het project Architect aan Zet is succesvol afgerond. Op dit moment worden de eerste bouwprojecten uitgevoerd. Burgers kunnen op https://www.rotterdam.nl/loket/melding-architect-aan-zet/ lezen in welke gebieden deze regeling mogelijk is. Ook staan hier de voorwaarden. Wat mag je bouwen of verbouwen zonder vergunning? In 2025 is er een evaluatie van het project Architect aan Zet. Dan wordt dus bekeken of het goed is verlopen. Er wordt ook bekeken of de methode geschikt is voor grotere bouwprojecten.

Stand van zaken

In Rotterdam komt het project Architect aan zet op gang. Een aantal architecten is nu bevoegd om een bouwplan te maken zonder preventieve gemeentelijke toetsing van de bouwkwaliteit. In de 22e tranche is vastgelegd dat het experiment een looptijd heeft tot 1 september 2025. Na een positieve tussenevaluatie in juni 2023 wil de gemeente Rotterdam het experiment Architect aan Zet na 1 september 2025 voortzetten. Om dit te kunnen doen, heeft de gemeente het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gevraagd om verlenging van de planhorizon van het experiment.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Een huis bouwen of verbouwen zonder een vergunning aan te vragen. Dat scheelt veel tijd en kosten. Het is mogelijk dankzij de Chw. Het project Architect aan Zet loopt vooruit op de Omgevingswet, maar ook op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). In deze wet staat dat controle van de bouwkwaliteit niet altijd door de overheid hoeft te gebeuren.

Ervaringen en resultaten

De eerste proefprojecten zijn in de periode 2015-2018 gestart. In 2020 werd de Verordening Architect aan Zet door de gemeenteraad van Rotterdam vastgesteld voor een periode van 5 jaar, tot 1 september 2025. Op basis daarvan is een aantal gekwalificeerde architecten bevoegd om een bouwplan te maken zonder preventieve gemeentelijke toetsing van de bouwkwaliteit. De tussenevaluatie in juni 2023 bleek positief ten aanzien van versnelling proceduretijd en bouwkwaliteit. In 2025 is de evaluatie van het project Architect aan Zet voorzien. Dan wordt dus bekeken of het goed is verlopen. Ondertussen heeft de gemeente Rotterdam op basis van de positieve tussenevaluatie aan het ministerie van BKZ gevraagd of het project mag worden verlengd.

Zie ook

Andere projecten in Rotterdam die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:

  • Rotterdam - Boezembocht
  • Rotterdam - Feyenoord City
  • Rotterdam - Maasvlakte 2
  • Rotterdam - Stadshavens

Thema

Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Rotterdam
Status
8-onherroepelijk (deels)
Toelichting

Inwerkingtreding van de Verordening Architect aan zet is per 1 september 2020 van start gegaan.

Artikel Chw
artikel 6j
Tranche
Tranche 11, Ministeriele regeling 1

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg