Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Rotterdam - Stadshavens
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Rotterdam: havengebied als proeftuin van de nieuwe economie


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Met deze aanpak zijn de procedures korter.


De gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam willen het Merwe-Vierhavensgebied (M4H) de komende 20 jaar ontwikkelen tot een bruisende woon- en werkstad, waar experiment en innovatie centraal staat. De proeftuin van de nieuwe economie, wordt het ook wel genoemd. Samen met het RDM-terrein (vroeger de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij) is het de plek voor de zogeheten maakindustrie. Hier worden nieuwe technologieën bedacht, uitgetest en toegepast.

Situatie

Door de ligging in de stad en de schaalvergroting in de havengerelateerde industrie, daalde de havenactiviteit in het gebied de afgelopen decennia steeds verder. Er is daarom behoefte aan nieuwe vormen van bedrijvigheid en aan nieuwe woningen. De helft van M4H blijft tot aan 2035 een waterverbonden bedrijventerrein. Hier komen geen woningen. De andere helft ontwikkelt zich tot een gemengd woon-werkgebied dat plaats gaat bieden aan 5.000 nieuwe woningen. En aan ongeveer 200.000 m² bedrijfsvloeroppervlak voor innovatieve maakindustrie. Een voorwaarde is dat de uitkomsten van het milieueffectrapport (MER) dit toelaten.

Stand van zaken

Op dit moment wordt het MER afgerond. Daarna zal duidelijk zijn wat de ontwikkelingsmogelijkheden in het Merwe-Vierhavensgebied zijn. Ook wordt dan onderzocht of en hoe de Crisis- en herstelwet (Chw) gebruikt kan worden. Naar verwachting is begin 2021 het voorkeursalternatief gereed. Daarmee kan het voorontwerp-bestemmingsplan opgesteld worden.

Verder wordt bij het ontwerp-projectbestemmingsplan 'Transformatie Europointtorens II en III' gebruikgemaakt van de aanwijzing tot ontwikkelingsgebied. Dit bestemmingsplan moet nog vastgesteld worden. De Europointtorens staan in het M4H-gebied en maken ook deel uit van Stadshavens. Er zijn enkele knelpunten ontstaan, waardoor het bestemmingsplan nu nog niet vastgesteld kan worden. Er wordt druk aan een oplossing gewerkt.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Milieuregels staan de gewenste gebiedsontwikkeling nu nog in de weg. Met name geluidhinder van industrie blijkt een groot knelpunt voor de gebiedsontwikkeling van het havengebied. De Chw zorgt voor kortere procedures, waardoor ruimtelijke projecten sneller kunnen worden uitgevoerd. De Chw geeft de gemeente meer ruimte om te manoeuvreren tussen milieuregels en gebiedsontwikkeling.

Ervaringen en resultaten

De uitkomsten van het MER-onderzoek zijn nodig voor verlenging van de aanwijzing als ontwikkelingsgebied met nogmaals 10 jaar. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken moet namelijk goed worden onderbouwd waarom (herhaalde) aanwijzing nodig is.

Zie ook

Andere projecten in Rotterdam die gebruikmaken van de Crisis- en herstelwet:

  • Rotterdam - Architect aan zet
  • Rotterdam - Boezembocht
  • Rotterdam - Feyenoord City
  • Rotterdam - Maasvlakte 2

Rotterdam - Stadshavens in beeld

Thema

Circulaire economie
Geluid
Gezondheid
Klimaatadaptatie
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Mobiliteit
Participatie
Veiligheid
Water
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Rotterdam
Status
2-voorontwerp
Artikel Chw
artikel 7c, artikel 2
Tranche
Tranche 1

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan), Maatwerkvoorschriften, Open normen/ beleidsregels

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg