Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Soest - Soesterberg Noord
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Soesterberg-Noord: wonen en werken bij voormalige vliegbasis



De provincie Utrecht en de gemeenten Soest en Zeist werken samen aan de herinrichting van de vroegere militaire luchtbasis Soesterberg en het bedrijventerrein Soesterberg-Noord. In het gebied moeten natuur, wonen, werken, recreatie en cultuur samenkomen.

Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte

In Soesterberg-Noord en op de oude luchtbasis komen nieuwe woningen. Op het bedrijventerrein zaten ook bedrijven die geluidoverlast veroorzaken. Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte maakt het onder meer mogelijk om de beschikbare milieugebruiksruimte efficiënter in te delen. Zo ontstaat er meer ruimte voor wonen in het gebied. Het plan maakt het ook mogelijk om tijdelijk af te wijken van milieunormen, waaronder normen voor geluid. Hierdoor kon de woningbouw eerder starten. Binnen 10 jaar moet wel worden voldaan aan de geluidnormen.

Stand van zaken

Eind 2019 zijn de eerste bewoners verhuisd naar hun appartement in Soesterberg-Noord.

Volgende stappen

Ontwikkelen van de volgende 5 hectare van het terrein. Dit kan via een aanpassing van het bestemmingsplan uit 2018. Hiervoor kan de delegatiebevoegdheid gebruikt worden. Daarbij kan de gemeenteraad de bevoegdheid en de verantwoordelijkheid voor de aanpassing overdragen aan burgemeester en wethouders.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

In beide gemeenten zit de geluidbelasting van het bedrijventerrein Soesterberg-Noord de geplande woningbouw in de weg. Vooral de woningbouw op de vroegere vliegbasis. Daarom zijn maatregelen nodig:

  • fysieke voorzieningen
  • gebruiken van de ongebruikte milieugebruiksruimte in de vergunningen
  • verplaatsen van bedrijven naar een andere locatie

Deze maatregelen zijn vastgelegd in het bestemmingsplan-plus met verbrede reikwijdte. Bij een aantal milieuhinderlijke bedrijven was het nodig om de maatregelen dwingend op te leggen.

Dit werd mogelijk door de Crisis- en herstelwet (Chw). Door de aanwijzing tot ontwikkelingsgebied kregen de gemeenten extra instrumenten en meer ruimte om een werkbare oplossing te vinden. Met de maatregelen wordt dan ook in financiële zin rekening gehouden. De bedrijven kregen hierdoor een vergoeding voor de financiële schade.

Ervaringen en resultaten

  • Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte loopt vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet.
  • De Chw maakt het mogelijk om uitgaven voor geluidsaneringen te koppelen aan inkomsten uit de woningbouw.
  • In het plan staat een zogeheten Kameleonbestemming. Dat houdt in dat bestemmingen met elkaar mee veranderen. Als er meer woningen in een gebied komen, moet daar rekening mee worden gehouden in de gebieden eromheen. Zo kan een gebied stap voor stap worden ontwikkeld.

Fotoalbum Soest - Soesterberg Noord

Ga naar het fotoalbum

Thema

Geluid
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Soest
Status
6-onherroepelijk
Artikel Chw
artikel 2, artikel 7g
Tranche
Tranche 8, Tranche 2

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken reken- en meetvoorschriften, Afwijken RO-standaarden, Delegatie, Diverse bepalingen artikel 3.1.6 Wro, Maatwerkvoorschriften, Planperiode 20 jaar, Voorlopige bestemming 10 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg