Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Waterland, Monnickendam - Galgeriet: transformatie
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Waterland, Monnickendam - Galgeriet: transformatie


Vooruitlopend op de Omgevingswet

In het bestemmingsplan 'nieuwe stijl' is gebruikgemaakt van de mogelijkheden die de Omgevingswet biedt. Daardoor kan de ontwikkeling flexibel verlopen. Dat was met een traditioneel bestemmingsplan niet mogelijk geweest.


Het Galgeriet is een grotendeels leegstaand bedrijventerrein met jachthaven net buiten de stadsmuren van Monnickendam. De gemeente Waterland wil dit terrein omvormen tot een gemengd woongebied met allerlei bedrijvigheid. Voor deze ontwikkeling is een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt.

Situatie

In het Galgeriet wil de gemeente Waterland uiteindelijk 700 woningen, horeca (waaronder een hotel), een supermarkt en diverse soorten bedrijvigheid huisvesten. Ook gaat ze de jachthaven verplaatsen en nieuwe (maatschappelijke) functies toevoegen. Het nieuwe (woon)gebied wordt niet aangesloten op het aardgasnet en de woningen moeten energieneutraal zijn.

Een regulier bestemmingsplan zou niet goed passen bij deze wensen. Om een flexibele ontwikkeling mogelijk te maken, moet de gemeente de benodigde onderzoeken in fases kunnen uitvoeren. Dat geldt ook voor het kostenverhaal. Verder wil de gemeente de mogelijkheid hebben om in het plan regels over de fysieke leefomgeving op te nemen.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

In het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte maakt Waterland gebruik van de mogelijkheden die de nieuwe Omgevingswet biedt. Het bestemmingsplan 'nieuwe stijl' maakt de ontwikkeling extra flexibel. Het wordt eenvoudiger om het voormalige industriegebied te transformeren naar een woon-werkgebied met voorzieningen. Met een traditioneel bestemmingsplan was dit niet mogelijk geweest.

Ervaringen en resultaten

Het ‘Chw bestemmingsplan Waterland Galgeriet’ is op 3 oktober 2019 vastgesteld, en in juni 2020 onherroepelijk geworden. Het Definitief Ontwerp (DO) voor de woningen in fase 1 en het DO voor de parkeergarage zijn aan het Kwaliteitsteam voorgelegd en goedgekeurd. Het bouwrijp maken is gestart en leegstaande panden worden gesloopt. Voor de nog aanwezige milieuknelpunten zijn regels opgesteld op basis van de mogelijkheden die de verbrede reikwijdte biedt.

De gemeente houdt alle betrokkenen onder andere via een nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen. Inwoners van Waterland mogen bijvoorbeeld meedenken over straatnamen in het ontwikkelgebied.

Fotoalbum Waterland

Ga naar het fotoalbum

Thema

Circulaire economie
Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Geluid
Gezondheid
Klimaatadaptatie
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Mobiliteit
Participatie
Veiligheid
Water
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Waterland
Status
6-onherroepelijk
Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Ministeriele regeling 1

Kenmerken

Jurisprudentie
Van toepassingBekijk de uitspraak
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Bestemmingsplanactiviteit, Delegatie, Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan), Maatwerkvoorschriften, Meldingsplicht, Open normen/ beleidsregels

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg