Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Westerkwartier - De Oostergast
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Westerkwartier, De Oostergast: nieuwe wijk, nieuw soort plan


Vooruitlopend op de Omgevingswet

In het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor de woningbouwlocatie De Oostergast, komen kwalitatieve regels over beeldkwaliteit. Ook zal het plan regels bevatten over klimaatadaptatie (waterberging, hittestress).


De Oostergast is een woonwijk in ontwikkeling in de gemeente Westerkwartier. Ruim 10 jaar geleden werden de eerste woningen opgeleverd. En er wordt nog steeds gebouwd. In totaal komen er ongeveer 300 huizen te staan. In de loop der jaren is de aanpak voor het gebied veranderd.

Situatie

Het oorspronkelijke doel van de voormalige gemeente Zuidhorn, was om op de locatie De Oostergast een innovatieve woonwijk te ontwikkelen. Er werd een gebiedsvisie opgesteld, samen met omwonenden en belangstellenden.Uiteindelijk is die visie vanwege gebrek aan draagvlak niet door de gemeenteraad vastgesteld. Het college besloot om een deel van het gebied Tussen de Gasten op een wat traditionelere manier te ontwikkelen.

Voor de nog te ontwikkelen delen van De Oostergast moet een flexibel bestemmingsplan met verbrede reikwijdte komen, met regels over duurzaamheid, klimaatadaptatie en beeldkwaliteit. Op het vlak van duurzaamheid denkt de gemeente Westerkwartier bijvoorbeeld aan zongericht verkavelen, de waterhuishouding centraal stellen bij ontwerp en inrichting van de openbare ruimte, het aanbieden van laadfaciliteiten voor elektrische auto’s, en variatie in beplanting voor de biodiversiteit.

Stand van zaken

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte is voor deze wijk dus nog niet van tafel. Een van de uitdagingen is dat de gemeente nog niet alle gronden bezit voor dit project. En de grondeigenaren werken niet mee aan een onderzoek. Dat onderzoek is wel nodig voor het uitvoeren van het bestemmingsplan. En intussen is de vraag naar woningen dringend.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Voor het nog te ontwikkelen deel van De Oostergast, wil de gemeente een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. De gemeente heeft een voorkeur voor een bestemmingsplan volgens deze nieuwe opzet, omdat het wel harde uitgangspunten bevat, maar er binnen de regels toch veel vrijheid is. Zo kan er, met behoud van flexibiliteit, waar nodig bijgestuurd worden. Zo'n bestemmingsplan is mogelijk door de Crisis- en herstelwet.

Ervaringen er resultaten

Zoals gezegd was het oorspronkelijke idee om op de locatie De Oostergast een innovatieve woonwijk te ontwikkelen. Komen tot een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte kost echter tijd. Net als het creëren van draagvlak. Vanwege de grote vraag naar woningen, heeft het college besloten om een deel van het gebied Tussen de Gasten toch traditioneler te ontwikkelen. Maar de ambitie om een plan voor een innovatieve woonwijk op te stellen is er nog steeds.

Thema

Klimaatadaptatie
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Participatie
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Westerkwartier
Status
2-voorontwerp
Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 1

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg