Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Zwartewaterland - Zevenhont Oost
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Zwartewaterland: tapijtindustrie wil uitbreiden in natuurgebied



De vroegere gemeente Genemuiden (nu de gemeente Zwartewaterland) is dé tapijtstad van Nederland. De tapijtindustrie zoekt uitbreiding in het Nationaal Landschap IJsseldelta, met kwetsbare natuur.

Situatie

Genemuiden, onderdeel van de gemeente Zwartewaterland, onderscheidt zich met zijn tapijten tot over de grenzen onderscheidt. Daarom heeft de provincie Overijssel het tapijtcluster Genemuiden-Hasselt aangewezen als topwerklocatie. De tapijtindustrie is een belangrijke aanjager voor de regionale economie en werkgelegenheid. Met de potentie om zich te ontwikkelen tot een innovatief circulair ecosysteem. Om dit potentieel tot groei te laten komen, wil de gemeente het bestaande bedrijventerrein Zevenhont Oost uitbreiden met ongeveer 22 hectare. Die uitbreiding komt te liggen in het Nationaal Landschap IJsseldelta. Daarom is een milieueffectrapportage (mer) nodig.

Stand van zaken

Als voorbereiding op de mer heeft de gemeente de een advies hierover aangevraagd bij de Commissie m.e.r. Dit advies geeft een afbakening van de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen milieueffectrapport (MER).

Er is kritiek van de Commissie m.e.r. op het plan van de gemeente om bedrijventerrein Zevenhont in Genemuiden uit te breiden. Het bedrijventerrein ligt namelijk in het Nationaal Landschap IJsseldelta. Daar bevindt zich kwetsbare natuur. De deskundigen willen dat de gemeente onderzoekt of het niet beter is om op een andere plek uit te breiden.

Volgende stappen

De gemeente zegt, als reactie op het advies van de Commissie m.e.r., dat er in het verleden is gekeken naar een uitbreidingsmogelijkheid aan een andere kant van het bedrijventerrein. Maar dat de optie die nu op tafel ligt, als beste naar voren is gekomen. De gemeente zal het advies meenemen in de verdere uitwerking van de plannen.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt het voor de gemeente mogelijk om vooruit te lopen op de Omgevingswet. Met een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte kan de gemeente alvast aan de slag met de mogelijkheden van het omgevingsplan. Ook de aanwijzing als ontwikkelingsgebied biedt de gemeente kansen. Naast ruimtelijke kaders kan de gemeente ook duurzaamheid, circulaire economie en het optimaliseren van milieugebruiksruimte in dit bestemmingsplan opnemen. Met monitoringregels in het plan houdt de gemeente controle op de ontwikkeling van het bedrijventerrein.

Ervaringen en resultaten

De gemeente is bezig met het verwerken van het advies van de Commissie m.e.r. in het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Het project loopt mede hierdoor achter op de planning. De opgave blijkt lastiger dan eerst werd gedacht. Er is meer tijd genomen voor participatie, extra onderzoeken en overleg met betrokken partijen. Ook de coronacrisis zorgde voor vertraging.

Zie ook

Een ander project in Zwartewaterland dat gebruik maakt van de Crisis- en herstelwet:

  • Zwartewaterland

Zwartewaterland - Zevenhont Oost in beeld

Ga naar het fotoalbum

Thema

Circulaire economie

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Zwartewaterland
Status
2-voorontwerp
Artikel Chw
artikel 2
Tranche
Ministeriele regeling 1

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Afwijken RO-standaarden, Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg