Ga naar de inhoud
Informatiepunt Leefomgeving
  1. Home ›
  2. Start Chw ›
  3. Projecten ›
  4. Delft - Campus Zuid
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Delft, Campus Zuid: kennisintensieve ontwikkelingspuzzel


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Door gebruik te maken van de kostenverhaalregeling uit de Aanvullingswet grondeigendom loopt het project vooruit op de Omgevingswet.


Aan de campus van de Technische Universiteit (TU) Delft grenst de Campus Zuid. Dit is een complex gebiedsontwikkelingsproject, met een lange looptijd en diverse grondeigenaren. Juist daardoor leent het project zich goed om te experimenteren met elementen uit de Crisis- en herstelwet (Chw).

Situatie

Het vroegere Sciencepark Technopolis, nu Campus Zuid, ligt naast de campus van de TU Delft. Het maakt deel uit van de zogeheten kennis-as. Die omvat alle kennisintensieve bedrijvigheid rondom universiteiten, kennisinstituten en kennisintensieve bedrijven. Campus Zuid is een ingewikkeld gebiedsontwikkelingsproject. Uitdagende kenmerken zijn een lange looptijd en een groot aantal grondeigenaren. De huidige regeling voor kostenverhaal uit de Wet ruimtelijke ordening is bij dit soort plannen niet goed toepasbaar. Daarom wil men bij Campus Zuid experimenteren met de nieuwe methode van kostenverhaal uit de Aanvullingswet grondeigendom. Ook onderzoeken de betrokken partijen of een flexibeler bestemmingsplan met een verbrede reikwijdte in dit geval goed zou kunnen werken.

Volgende stappen

Wanneer het concept-bestemmingsplan met verbrede reikwijdte er is, worden de voorbereidingen getroffen om het bestemmingsplan te laten vaststellen.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De Chw biedt kansen voor een flexibeler bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Zo ontstaat ruimte voor een stapsgewijze verdere ontwikkeling van het gebied. In het plan maakt Delft gebruik van de langere looptijd dan 10 jaar en van een globale beschrijving van de activiteiten. Tot slot loopt dit project vast vooruit op de Omgevingswet door de kostenverhaalregeling te gebruiken uit de Aanvullingswet grondeigendom.

Ervaringen en resultaten

Het (voor)ontwerp-bestemmingsplan voor de gebiedsontwikkeling is klaar. Op dit moment werken de betrokken partijen toe naar een concept-bestemmingsplan. De opgave is echter complex. Daardoor kost het proces meer tijd dan gedacht. Een belangrijke vertragende factor is het krijgen van intern draagvlak. Wanneer het concept-bestemmingsplan er is, kan Delft beginnen met de voorbereidingen om het bestemmingsplan te laten vaststellen.

Zie ook

Andere projecten in Delft die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:

  • Delft - Garantiewoningen
  • Delft - Schieoevers Noord
  • Delft - Spoorzone Delft / Nieuw Delft
  • Delft - The Green Village
  • Delft - Vermindering regeldruk

Delft - Campus Zuid in beeld

Ga naar het fotoalbum

Thema

Mobiliteit

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Delft
Status
2-voorontwerp
Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 15

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten

Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan), Planperiode 20 jaar

Deel deze informatie

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Service

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Contact
  • Archief

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg